Говорять експерти

Що можна їсти в піст

Щі з кислої капусти, картопля в мундирі і компот із сухофруктів – це далеко не єдині страви, що можна їсти в піст. Є ще безліч варіантів різноманітних і смачних страв, з яких можна скласти власне пісне меню…

Під час Великого посту віруючі відмовляються від деяких категорій продуктів, а саме – від їжі тваринного походження: м’яса, риби, яєць, молочних продуктів. Таким чином, страви не повинні готуватися на м’ясному бульйоні і містити м’ясо, яйця, сир і приправлятися сметаною.

Крупи під час посту

Через це організм людини недоотримує деякі корисні речовини. Тому найважливішим для пісного меню виступає підбір для власного раціону таких страв, які будуть містити максимум вітамінів і мінералів для підтримки здоров’я і гарного самопочуття. З цим допоможуть крупи, які від природи багаті вітамінами групи В, вітаміном Е, РР, незамінними амінокислотами, природними антиоксидантами і різними мікро- і макроелементами (кальцієм, фосфором, магнієм, залізом, цинком і т.д.)

Однак відсутність м’яса і головний акцент на крупах зовсім не означає, що пісні страви повинні бути нудними і одноманітними.

По-перше, гриби по праву є повноцінною рослинною альтернативою будь-якому м’ясу. Гриби дуже поживні і неймовірно смачні. До того ж їх існує чимало видів: білі гриби, печериці, підосичники, лисички і т.д. Будь-які гриби можна відварити разом з іншими інгредієнтами страви, або спочатку обсмажити, а потім вже додати до трапези, додавши тим самим більш пікантні нотки страві або ж зробити з них прекрасне жарке!

По-друге, круп існує величезна безліч, і кожна з них має свій власний смак і аромат: гречана, перлова, пшенична, ячна, кукурудзяна, манна, пшоно, рис, горох, кус-кус, сочевиця і т.д. І завдяки великому розмаїттю різних круп Ваш раціон ніколи не стане монотонним і одноманітним.

По-третє, овочі та фрукти цілий рік роблять наш раціон повноцінним. Свіжі, смажені, варені, печені, хрусткі або ніжні м’які овочі – це вже безліч варіантів для пісної страви. А ароматні фрукти в будь-який час доби піднімуть настрій і наситять організм вітамінами.

І по-четверте, пряні трави і спеції – це певні «секретні» інгредієнти в будь-якій страві, адже вони можуть кардинально змінити смак і аромат навіть найпростішої каші. Наприклад, гілочка свіжого базиліка додасть освіжаючий весняний аромат страві, а щіпка сушеного чебрецю, навпаки, зробить смак страви більш пряним, пікантним. Спробуйте додати трохи незвичайних для Вас спецій в цілком звичну страву, і Ви обов’язково відчуєте зміни в букеті смаку і аромату Вашої трапези!

Таким чином 6 тижнів Великого посту можна перетворити на період очищення душі і тіла, не зашкодивши при цьому здоров’ю. І при цьому не упустити шанс відкрити для себе абсолютно нові, різноманітні і смачні страви, які не суперечать правилам Посту!

Не бійтеся експериментувати на кухні, сміливо поєднуйте різні інгредієнти і відкривайте для себе нові смакові і ароматні горизонти Ваших страв!