Про користь пророщених зерен паростків різноманітних насінин (пшениці, вівса, гречки, сої, нуту і т.д.) знали люди ще в давні часи. Давайте і ми дізнаємося, що такого корисного приховано в маленьких зелених паросточках…
У багатьох джерелах є згадки про те, що стародавні воїни підтримували свої сили і здоров’я під час тривалих походів за допомогою пророщених зернових. А лікарі і знахарі часто виліковували хворих за допомогою насіння. Наукові дослідження минулого століття показали, що паростки сповільнюють ріст і розвиток ракових клітин, завдяки чому в кінці ХХ століття пророщені зернові стали одним з основних методів лікування раку в альтернативній медицині.
Користь пророщених зерен
Результати сучасних досліджень показують, що всі насінини містять неймовірну кількість вітамінів, мінералів і ферментів, які незамінні для міцного здоров’я і відмінного самопочуття людини. Ви про це напевно знаєте, адже про користь злаків, круп і каш трублять всі лікарі й дієтологи.
Проте цікавішим є те, чому пророщені зерна корисніші відварних. По-перше, під час приготування (теплової обробки) втрачається до 20% корисних речовин всіх зернових.
А по-друге, насіння, що ще не проклюнулося, містить в своєму складі спеціальні ферменти, ензими, які блокують більшу частину корисних речовин. Дані ензими необхідні для того, щоб насіння не починало проростати не вчасно і відразу ж загинуло. Але за певних умов (тепло, світло і волога) ці ензими саморуйнується, і зернятко починає проростати. При цьому в кілька разів збільшуються корисні властивості самого насіння. Це друга причина того, що пророщене насіння в рази багатше корисними речовинами.
Паростки різного насіння по-різному впливають на організм людини. Звичайно ж, кожен з них приносить користь здоров’ю в цілому. Але є і деякі відмінності:
- Пророщені зерна пшениці, льону та соняшника покращують роботу ШКТ;
- Паростки жита активно виводять токсини з організму;
- Пророщене насіння бобових є потужним протизапальним засобом;
- Паростки рису прекрасно очищають шлунок і кишечник;
- Пророщена сочевиця зміцнює імунітет людини;
- Паростки сої сповільнюють ріст і розвиток пухлин і ракових клітин;
- Пророщене гарбузове насіння виводять з організму холестерин;
- Пророщена гречка зміцнює серцево-судинну систему, нормалізує тиск і роботу серця.
Як у домашніх умовах проростити насіння
1. Насіння ретельно промиваємо під проточною теплою водою і викладаємо в посуд так, щоб воно займало приблизно половину його обсягу;
2. Наливаємо в посуд води, вище рівня насінин приблизно на 2-3 см, відправляємо ємність з насінням в тепле затемнене місце;
3. Через 8-10 годин воду зливаємо, а насіння, яке за цей час вже повинно трохи набрякнути, ретельно промиваємо знову під потоком теплої води;
4. Викладаємо його у більш дрібну ємність і накриваємо вологою тканиною. Краще всього використовувати складену в кілька разів марлю, тому що великі отвори в ній дозволять насінню отримувати достатню кількість кисню;
5. Через ще 8-10 годин на насінні з’являться паростки. Перед вживанням їх у їжу насіння необхідно ще раз промити.
Швидкість проростання насіння варіюється залежно від виду. Самі паростки бажано вжити в їжу свіжими, але при необхідності їх можна деякий час зберігати в холодильнику, максимум 3 дні!
Одним з найбільш швидкопроростаючих є насіння гречки. Його досить ввечері залити водою, і на ранок Ви вже зможете побачити невеликі паростки. Але для пророщування гречаних зерен необхідно вибирати тільки високоякісні цільні зерна гречки.
Наприклад, несмажена гречка ТМ «Жменька» не проходить термічної обробки і зберігає в своєму складі повний спектр корисних речовин, закладених в неї самою природою. Обираючи зелену гречку ТМ «Жменька», Ви можете бути впевнені в тому, що ці зернятка точно проростуть і принесуть Вашому організму неймовірну користь.
Пророщені зерна зеленої гречки поліпшать роботу ШКТ, зміцнять судини і налагодять роботу серця, поліпшать процеси кровотворення, підвищать захисні функції організму і зміцнять імунітет, налагодять виведення токсинів і шлаків з організму, а також поліпшать стан шкіри, волосся і нігтів.
Піклуйтеся про себе правильно і будьте здорові!