Поради щодо приготування

Як приготувати гречку

Начебто немає нічого простіше, як приготувати гречку: налив каструлю води, закип’ятив її, кинув крупу і чекаєш поки вона звариться. Але потім виникає нерозуміння – а чому гречка не така, як повинна бути? Чому вона схожа на мокру коричневу грудку, пригорілу знизу? Хочете знати як уникнути подібного? Читайте далі.

Всі перераховані вище невдачі з гречкою викликані незнанням кількох дуже простих правил приготування даної крупи. Вибрали поганої якості гречану крупу – отримали злиплу коричневу масу. Чи не дотримали пропорції води і крупи – отримали мокру грудку. Варили гарнір на великому вогні – отримали суху пригорілу кашу на дні каструлі.

Як правильно приготувати гречку

Вибір гречаної крупи

У відділі бакалії знаходиться дуже багато різнокольорових пачок з гречкою. І вартість у них теж відрізняється. Начебто як у всіх пачках знаходиться звичайна крупа коричневого кольору. Але різниця в них все-таки є, причому чимала.

Для того, щоб приготувати розсипчастий смачний гарнір, потрібно вибирати ті пачки, в яких знаходиться Гречана Ядриця – цілі зерна гречки, які не будуть розварюватися і злипатися в грудочки. У кожній пачці з крупою завжди є прозоре віконце, крізь яке можна побачити саму крупу. Якщо Ви побачите в ньому ламані колоті зернинки, то таку крупу використовувати для приготування розсипчастого гарніру не можна, він у Вас просто не вийде. І навпаки, якщо крізь це віконце Ви бачите цілі добірні чисті зернятка гречки – значить Ваш гарнір буде мати апетитний і привабливий вигляд. Прикладом такої гречки виступає крупа Гречана Ядриця ТМ “Жменька”, вона пройшла 3 ступеня очищення і калібрування за розміром зерна, гречка ТМ “Жменька” гарантує Вам отримання смачного розсипчастого гарніру.

Підготовка крупи до приготування

Пошкодження крупи на шляху від виробника до столу споживача – цілком нормальна річ в наші дні: пачки можуть бути недбало завантажені в автомобіль для транспортування або вивантажені на склад магазину, навіть просте падіння пачки крупи з полиці в магазині вже тягне за собою пошкодження зерен. Міцна двошарова поліпропіленова упаковка круп ТМ “Жменька” створена для максимального збереження цілісності зерен у таких випадках, проте краще все-таки вдома ще раз перестрахуватися. І ось яким чином: перед приготуванням гречки крупу потрібно залити холодною водою і прибрати ті зернинки, які спливають на поверхню (це биті і ламані зерна) і злити воду. Це дозволить нам приготувати дійсно розсипчастий гарнір (биті зерна варяться швидше, ніж цілі, і до моменту приготування останніх вони розварюються і злипаються в грудочки).

Правильні пропорції крупи і води

На кожній упаковці крупи ТМ “Жменька” обов’язково зазначено, скільки потрібно води для її приготування. Але не буде зайвим розповісти ще раз, що рідини для приготування гречки потрібно в два рази більше за обсягом, ніж крупи. Такі пропорції дозволять нам зварити гречану крупу так, щоб отриманий гарнір був дійсно готовим (а не недовареним у разі додавання меншої кількості води) і розсипчастим (а не вологою кашкою у разі додавання більшої кількості води).

Правильне варіння гречки

Варити гречку потрібно на слабкому вогні під кришкою 15-20 хвилин. Тобто каструля з гречкою закипіла, зробили маленький вогонь, накрили кришкою і не чіпаємо більше каструлю поки не закінчиться час приготування. Саме в такому випадку ми отримаємо дійсно смачний “правильний” гарнір: не сухий, не пригорілий до дна (таке може статися внаслідок варіння гречки на великому вогні, через що вода швидко википає) і не вологий (підняття кришки під час приготування призводить до зниження температури в каструлі, через що вся вода може і не википіти до кінця приготування). І не варто забувати про те, що помішувати гречку теж не потрібно (це знову-таки призводить до отримання недовареної вологої маси).

Ось такі прості основні правила успішного приготування розсипчастої гречки у себе вдома.