Поради щодо приготування

Як приготувати різотто

У багатьох кухнях світу є традиційні другі страви з рису. Так уже склалося, що ми з вами знаємо одну з найвідоміших таких страв – плов. Але ж є ще іспанська паелья, а є й італійське різотто. Про те, як приготувати різотто, читайте далі.

Італійська кухня відома не тільки смачною пастою. Не менш улюбленою стравою італійців є рисове різотто. Причому в кожній провінції Італії свій секрет приготування цієї страви.

Але давайте не будемо надто заглиблюватися в усі тонкощі приготування традиційної страви Апеннінського півострова, а розберемося краще з тим, як її приготувати в Україні (адже продукти на полицях вітчизняних магазинів відрізняються від італійських). Насправді все не так вже й складно, якщо озброїтися декількома фундаментальними знаннями:

Потрібно вибрати певний рис

Завдяки кліматичним умовам на території Італії проростає декілька сортів рису, які відрізняються округлою формою і високим вмістом крохмалю. Саме з цієї причини різотто не буває розсипчастим. Але і простий круглозернистий рис, який також відрізняється високою клейкістю і вельми популярний в Україні, використовувати для приготування різотто не слід. Вся справа в тому, що в різотто рис повинен бути твердим у серединці, що абсолютно не характерно для нашого вітчизняного круглозернистого рису.

Для того, щоб не помилитися з вибором рису і бути впевненим в тому, що Ваше різотто не буде рисовою кашею, краще вибирати італійські сорти рису. Наприклад, рис Арборіо ТМ “Жменька” – цей сорт рису спеціально завезений на територію України з Італії – батьківщини різотто. Вибираючи рис Арборіо ТМ “Жменька” Ви можете бути на 100% впевнені, що приготуєте з нього істинно італійську страву.

Необхідно рідину для приготування рису додавати порціями, а не всю відразу

Для нас з вами звична справа – варити рис у воді. Іншими словами, закип’ятити воду і відправити в неї рис для варіння. Але у випадку з різотто вчинити таким же чином неприпустимо.

Для того, щоб приготувати різотто, рідину в рис необхідно додавати частинами, порціями: по 0,5 склянки 4-5 разів, причому безперервно помішуючи. Рис Арборіо добре вбирає в себе рідину, як і будь-який інший рис, і даний процес відбувається поступово. Як тільки рис ввібрав в себе першу порцію рідини, потрібно додавати другу, потім третю і так далі.

Перша порція рідини – вино, а всі наступні – бульйон

Традиційно різотто готують, спочатку додаючи вино в рис, а потім овочевий або м’ясний бульйон. У такому випадку ми отримуємо дуже ніжну страву з неймовірним смаком і ароматом. Адже ні для кого не секрет, що навіть картопля, приготовлена на бульйоні, а не на воді, набагато смачніша. Точно також і з рисом. Особливо під час приготування відомої страви італійської кухні.

Бульйон для різотто повинен бути дуже гарячим

Для того, щоб отримати ніжну бархатисту основу страви, бульйон для додавання в рис повинен бути практично киплячим. Цього досягти дуже легко: готовий бульйон потрібно поставити на самий мінімальний вогонь, щоб він ледве кипів на плиті. І додавати його в рис краще ополоником (щоб не обпектися).

Тепер Ви знаєте найголовніші правила успішного приготування італійського різотто на власній кухні і можете сміливо експериментувати з різними інгредієнтами.