Перші страви

Капустяний суп

У народі цю страву називають «капусняк» – ситний суп з квашеної капусти з м’ясом, овочами та крупами. Він є надбанням української кухні та в деяких регіонах користується навіть більшою популярністю, ніж борщ!

Інгредієнти:
  • Квашена капуста – 600 г
  • Свиняча грудинка – 400 г
  • Крупа пшоно ТМ «Жменька» – 1 склянка
  • Картопля – 5 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибулина – 2 шт.
  • Рослинна олія – 3 ст.л.
  • Томатна паста – 2 ст.л.
  • Сіль, перець горошком – за смаком
  • Зелень – за смаком

Як приготувати кукурудзяний суп з пшоном

1. Цілий шматок м’яса промиваємо під водою, заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння. Потім цю воду зливаємо, стінки каструлі обполіскуємо від піни, саме м’ясо знову промиваємо під теплою водою. Заливаємо 2 літрами води, доводимо до кипіння і прибираємо всю піну, кидаємо в каструлю очищену цілу цибулину і кілька горошин перцю. Варимо під кришкою на мінімальному вогні 1,5-2 години.

2. У цей час в сотейнику розігріваємо 1 ст.л. рослинної олії і поміщаємо в неї віджату квашену капусту, тушкуємо її не менше півгодини на слабкому вогні, періодично помішуючи.

3. З готового бульйону виймаємо цибулину і м’ясо. Цибуля нам більше не знадобиться, а м’ясо охолоджуємо. У сам бульйон додаємо промите пшоно ТМ «Жменька». Картоплю очищаємо від шкірки і нарізаємо четвертинками, відправляємо в бульйон.

4. Цибулину і морквину очищаємо від шкірки і подрібнюємо. У сковороді розігріваємо 2 ст.л. рослинної олії і обсмажуємо в ній спочатку цибулю, потім додаємо моркву. Пасеруємо овочі до золотистості, потім додаємо томатну пасту і трохи солі, перемішуємо і тушкуємо 5 хвилин.

5. Як тільки картопля в супі звариться, виймаємо її, розминаємо в пюре і повертаємо в суп. Туди ж відправляємо зажарку і тушковану капусту. Доводимо до кипіння.

6. Остигле м’ясо нарізаємо шматочками. Зелень дрібно рубаємо. Додаємо їх у капусняк і знову доводимо до кипіння. Потім вимикаємо вогонь і даємо супу настоятися хоча б півгодини. Подаємо до столу зі сметаною.

Смачного!