Другі страви

Лимонне різотто з базиліком

Лимонне різотто з базиліком – це справжнє лимонно-вершкове задоволення! Risotto al limone, як його називають його засновники італійці, має незвичайний і освіжаючий смак. Таке різотто легке, малокалорійне, не обтяжливе для шлунку, багате вітамінами та не вимагає багато часу на приготування. Готувати різотто з лимонами можна в будь-яку пору року: лимони прекрасно освіжають у спеку, а пікантні нотки базиліка навіюють приємні літні спогади в негоду!

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 6

Інгредієнти:
  • 6 склянок курячого бульйону
  • 2 ст.л. вершкового масла
  • 2ст. л. оливкової олії
  • 1 цибуля-шалот
  • 1 зубчик часнику
  • 0,5 см. білого сухого вина
  • 1,5 ст. рису Арборіо ТМ «Жменька»
  • 0,5 ст. дрібно натертого твердого сиру (пармезан, грана подано)
  • 0,5 ст. вершків 38% жирності
  • 2 ст.л. дрібно натертої лимонної цедри
  • 2 ст.л. лимонного соку
  • морська сіль
  • чорний перець за смаком
  • 0,25 ст. листя свіжого зеленого базиліка
  • свіжий базилік і лимонна цедра для прикраси

Як приготувати лимонне різотто з базиліком

1. Бульйон довести майже до кипіння в окремому сотейнику та підтримувати гарячим протягом усього процесу приготування.

2. Цибулю дрібно нарізати. Часник пропустити через прес.

3. Розігріти в сотейнику з товстим дном або сковороді оливкове та вершкове масло, обсмажити в ньому цибулю до прозорості протягом 5-7 хвилин (вона не повинна змінити колір). Додати часник та обсмажувати ще близько 30 секунд, потім додати рис арборіо та обсмажувати ще 1 хвилину, інтенсивно помішуючи. Рис повинен стати блискучим.

4. Влити вино і на сильному вогні випарити його майже повністю – це займає близько 2-3 хвилин.

5. Влити 1 склянку гарячого бульйону. Готувати, постійно помішуючи, поки бульйон майже повністю не вбереться. Влити наступну порцію бульйону. Можливо, бульйону знадобиться трохи більше або менше. Рис повинен стати м’яким зовні, але при цьому зберегти тверду серединку. Загальний час приготування рису близько 20 хвилин.

6. Влити вершки і ретельно перемішати. Вимкнути вогонь, додати лимонний сік, цедру і сир, швидко і ретельно перемішати, посолити і поперчити за смаком. Додати дрібно нарізаний базилік.

7. Розкласти різотто по тарілках, прикрасити лимонною цедрою і листочками базиліку.

Смачного!

Назад до списку