Правильне харчування

Правильне поєднання продуктів: з чим їсти крупи

С чем кушать кашу

Здається, немає нічого простішого, ніж вибрати з чим подати гречку або рис. Адже крупи – це популярний, універсальний і корисний гарнір. Однак існують кілька секретів у поєднанні злаків з іншими продуктами харчування.

Крупи не варто подавати з м’ясом.

Перший секрет правильного поєднання круп з іншими продуктами полягає в тому, що до каші не варто подавати з м’ясом.

Парадокс, але саме таку думку висловлюють прихильники правильного, здорового харчування. І ось як вони це пояснюють:

Деякі продукти самі по собі несуть велику користь для організму, проте в певних поєднаннях вони погіршують засвоєння корисних речовин. Наприклад, гречка вважається однією з найбільш корисних круп завдяки наявності ряду вітамінів і мінералів, а м’ясо насичує організм білками і жирами тваринного походження. І вищезгаданий «парадокс» полягає в тому, що фітинові сполуки, що знаходяться в гречаній крупі, погіршують засвоєння заліза, що знаходиться в м’ясі.

С чем есть крупыАле не варто лякатися, що тепер доведеться переглядати свій раціон і замінювати звичні страви якимись новими. В цілому, загальноприйняті й улюблені багатьма поєднання крупа + м’ясо не принесуть ніякої шкоди, якщо харчуватися різноманітно, повноцінно і регулярно. І все ж якщо Ви хочете зробити власний раціон найбільш функціональним, щоб отримувати максимум користі від кожного продукту, Вам варто запам’ятати ці кілька нехитрих секретів.

Найкраще поєднання круп – з морепродуктами, овочами, зеленню, грибами, молочними продуктами та маслами.

Так вважають провідні дієтологи і фахівці з правильного харчування, і це другий секрет.

Давайте детальніше про найпопулярніші крупи:

Рис краще всього поєднується з морепродуктами, морськими водоростями, овочами, грибами, сухофруктами і прянощами. Вся справа в тому, що білки рису доповнюють білки морепродуктів, разом отримана страва засвоюється організмом на всі 100%

Гречка принесе найбільшу користь організму в поєднанні з грибами, рибою, морепродуктами, молоком і вареними яйцями. Схема приблизно та ж, що і з рисом: білки гречки відмінно поєднуються з білками зазначених продуктів, завдяки чому страва повністю засвоюється організмом

Кукурудзяна крупа плюс молоко, гриби та / або овочі дорівнює правильне і корисне поєднання

Перловку найкраще їсти з овочами, зеленню, грибами і вершковим маслом

І так далі, адже другий секрет стосується більшості круп в нашому раціоні харчування.

І останній секрет мовить:

Крупи краще поєднувати з ягодами і фруктами, а не з цукром.

С чем едят каши?Справа в тому, що злаки, фрукти та ягоди містять досить велику кількість повільних вуглеводів. Вони тривалий час засвоюються і приносять поступовий приплив сил. Тобто дані вуглеводи розщеплюються повільно, і рівень цукру в крові також підвищується поступово.

А ось цукор – навпаки, складається зі швидких вуглеводів, які розщеплюються практично моментально і призводять до стрибка глюкози в крові. І якщо Ви моментально не витрачаєте отриману енергію, вона відкладається про запас у вигляді жирових відкладень.

Таким чином самі по собі крупи, на відміну від цукру, не призведуть до зайвої ваги. Однак якщо ці 2 категорії продуктів поєднувати в одній страві, то краще це робити для швидкого відновлення сил у моменти максимального фізичного або розумового навантаження.

Тепер, знаючи основні правила поєднання круп з іншими продуктами, Ви зможете сформувати свій раціон абсолютно правильно, щоб отримувати максимум користі та ефективності від кожного прийому їжі.

Харчуйтеся правильно, будьте здорові і неперевершені!