Говорять експерти

Натуральні вітаміни vs таблетки

У багатьох сучасних людей поняття «вітаміни» – це не продукти харчування, а аптечні вітаміни в таблетках. Чому так сталося і які джерела вітамінів кращі для здоров’я – продукти або таблетки – читайте всередині..

Так уже повелося, що в останні роки активно рекламувалися штучні вітаміни у вигляді таблеток. І люди почали потихеньку до них звикати, замінюючи пігулками корисні продукти харчування. І у випадку сезонного авітамінозу або простудного захворювання сучасні люди відправляються в аптеку за вітамінними комплексами, а не в магазин за тим же самим, тільки прихованим в яблуці, малиновому варенні або гречаній крупі.

Наскільки відомо:

Вітамінні комплекси – це штучно синтезовані речовини, заточені в таблетці в концентрованому вигляді.

Начебто це якраз те, що потрібно при нестачі вітамінів в організмі людини, проте є два «але»:

  1. Для засвоєння вітамінів організмом людини необхідні додаткові речовини, і далеко не всі пігулки містять повний комплекс корисних речовин. Таким чином немає гарантії того, що аптечні вітаміни «спрацюють»;
  2. Надлишок вітамінів може нашкодити здоров’ю. Тому без рекомендації лікаря купувати собі концентровані вітамінні комплекси досить ризиковано.

А от з натуральними вітамінами ситуація складається по-іншому: природа вже сама заклала в продукти всі необхідні людині корисні речовини, в потрібних кількостях (концентраціях), і в необхідних комплексах. Тобто від натуральних вітамінів не може бути передозування, і вони 100% засвоюються організмом.

Інша справа – це якість самих продуктів, адже в останні роки ми все більше і більше чуємо про ГМО, залишки хімічних добрив, стимулятори росту та інші шкідливі речовини. Але ніхто ж не стверджує про безмірну користь свіжої полуниці, що продається в супермаркетах в лютому!

Ще з дитинства нам всім відомо, що влітку і восени потрібно їсти якомога більше свіжих ягід, фруктів і овочів – наповнювати свій організм натуральними вітамінами. А ось взимку і навесні у свіжих фруктах і овочах дійсно вміст вітамінів береться під сумнів, тому в цей період кращими джерелами користі для здоров’я та імунітету є старі добрі крупи (гречка, пшеничка, кукурузка і так далі).

До того ж, в еру процвітання «хімічних» продуктів харчування, є прекрасна альтернатива – органічні продукти – вирощені і вироблені без додавання будь-яких хімічних речовин. Крім того, справжність і достовірність цього факту підтверджують спеціальні сертифікати, які видаються після ретельної інспекції продуктів згідно Європейських норм.

Таким чином, при регулярному, правильному і різноманітному харчуванні, відпадає необхідність купувати вітаміни в аптеці. Адже наші предки були сильними, здоровими і жили довго, хоча про вітамінні комплекси в пігулках ніколи і не чули.

І замість післямови, нижче наведений короткий список корисних складових декількох популярних круп, який ще раз доводить, що при правильному харчуванні організм отримує всі необхідні вітаміни і мінерали з продуктів:

Крупа Корисні речовини Короткий опис властивостей каші
Гречана Вітаміни групи В (В1, В2, В6, В9), вітаміни Е і РР; мінеральні речовини кальцій, магній, натрій, залізо, цинк, йод, кобальт, мідь; а також лецитин Зміцнення імунної системи; поліпшення роботи серцево-судинної системи, поліпшення показників складу крові (підвищення гемоглобіну), зниження рівня холестерину в крові; поліпшення стану шкіри, волосся і нігтів
Пшенична Вітаміни В1, В2, РР; мінеральні речовини фосфор, срібло, цинк, цирконій, залізо; а також бета-каротин Зміцнення імунної системи; поліпшення роботи опорно-рухової системи (зниження втоми м’язів після інтенсивних фізичних навантажень); поліпшення травлення і роботи всього шлунково-кишкового тракту, виведення шкідливих речовин з організму (токсини, шлаки і т.д.), зниження рівня холестерину в крові
Кукурудзяна Вітаміни В1, В3, В6, Е, РР; мінеральні речовини магній, фосфор, залізо, цинк; а також природні антиоксиданти Зміцнення і стимулювання імунітету, підвищення опірності організму до простудних і вірусних захворювання, а також стресів; очищення організму від солей важких металів, шлаків, токсинів та інших шкідливих сполук
Перлова Вітаміни А, В1, В6, В9, D, Е, РР; мінеральні речовини магній, фосфор, залізо, цинк, кальцій, йод; а також лізин Зміцнення імунітету за рахунок противірусної дії; поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і очищення від різних токсинів; благотворний вплив на стан шкіри, волосся і нігтів
Пшоняна Вітаміни В1, В6, Е, РР; мінеральні речовини кальцій, магній, фосфор, залізо, цинк, мідь, марганець; а також незамінні амінокислоти (які не синтезуються організмом людини) Поліпшення роботи ШКТ, виведення всіх шкідливих сполук з кишечника і печінки, зниження рівня холестерину в крові

 

Це далеко не повний список корисних речовин і круп, до складу яких вони входять. Однак ця таблиця показує, що всі необхідні вітаміни вже видала нам сама Природа. Важливо лише налагодити власний раціон харчування і насолоджуватися здоровим і активним життям!

Харчуйтеся правильно, будьте здорові і неперевершені!