Поради щодо приготування

Як приготувати рис

Рис – один з найдоступніших, корисних і дуже смачних гарнірів. Способів як приготувати рис є безліч. А для впевненості в тому, що приготований рис буде 100% неймовірно смачним, потрібно знати кілька секретів…

Щоб правильно приготувати рис потрібно правильно вибрати рис

Існує багато видів рису. Особливо складно буває зорієнтуватися в магазині, коли полиці з рисом рясніють розмаїттям фарб, тексту і різновидів рису. У даному випадку, коли ми збираємося готувати просто гарнір, а не якусь певну страву, ми можемо вибрати будь-який довгозернистий рис, незалежно від сорту (будь то Супер Басматі, Жасмін або звичайний пропарений рис). Найважливіше – це вибрати саме довгозернистий рис, тому що круглозернистий і средньозернистий рис не підходять для приготування гарнірів.

Ще дуже важливий момент – це вибрати максимально цілий рис, тобто упаковку рису з максимально цілими зернами. Вся справа в тому, що ламані зерна рису приготуються швидше цілих, і до моменту приготування останніх будуть розварюватися і злипатися в грудочки. Нам у нашому гарнірі грудочки не потрібні, тому варто вибирати той рис, на упаковці якого знаходиться інформація про кількість цілих зерен в упаковці. Наприклад, рис Відбірний ТМ “Жменька” містить менше 3% ламаних зерен, або більше 97 % цілих зерен рису в упаковці – це гарантує приготування смачного і розсипчастого гарніру без грудочок.

Співвідношення рису і рідини для варіння рису

Для того, щоб рис при приготуванні не пригорів до дна каструлі, рівномірно проварився і не був схожий на рисову кашу, дуже важливо відміряти кількість рідини. Найчастіше рис варять у співвідношенні 1:2, тобто води за обсягом має бути в 2 рази більше, ніж рису. Але бувають і винятки: пропарений рис вимагає більше води – 1:3 (на 1 склянку рису необхідно 3 склянки рідини).

Для того, щоб не прогадати, потрібно уважно вивчити упаковку рису перед його приготуванням. Виробники зобов’язуються вказувати на ній, яке співвідношення рису до рідини має бути при правильному його приготуванні.

Рідина для варіння рису

Для простого приготування рису зазвичай використовують воду. Але якщо ми з Вами хочемо отримати смачний гарнір, то краще рис варити в бульйоні, овочевому або м’ясному.

Посуд для приготування рису

Напевно, багато хто знає про те, що в емальованій каструлі не варто варити гарніри, тому що вони можуть пригоріти або прилипнути до стінок. І дійсно, для отримання смачного рису потрібно вибирати той посуд, який не вплине на якість гарніру. Також можна зварити рис і в глибокій товстостінній сковороді – попередньо просмажити сухий рис на рослинній олії, потім залити потрібною кількістю теплої рідини, і ми отримаємо дійсно гарний і смачний гарнір.

Час і температура приготування рису

Якщо довго варити рис, він обов’язково розвариться, який би сорт рису ми не варили. Так само і якщо варити звичайний довгозернистий рис 20 хвилин в постійно киплячій воді на великому вогні, він також розвариться. Тому для отримання розсипчастого і смачного гарніру з рису, варити його потрібно на слабкому вогні і потрібну кількість часу: найчастіше 15-20 хвилин. Але є види рису, які готуються довше – Пропарений рис потрібно варити 25 хвилин, Нешліфований – цілих 30-35. Для того, щоб правильно зварити рис, потрібно знову-таки вивчити його упаковку перед приготуванням.

Додавання масла і спецій в рис

Навіть враховуючи всі попередні секрети, ми ризикуємо отримати “пісний” гарнір. Іншими словами, зварений рис не буде мати певного смаку і аромату. Тому останній секрет – це саме додавання певної аромату і смаку нашому гарніру.

А зробити це можна за допомогою, наприклад, вершкового масла: додавши трохи вершкового масла (близько 20 г) у вже приготований, ще гарячий рис, ми таким чином додамо ніжний вершковий аромат і смак нашому гарніру. Також не варто забувати і про різноманітні спеції: чорний мелений перець, куркума, базилік, суміші сушених трав і т.д. додадуть нашому гарніру не тільки пікантний смак і аромат, а також злегка “підфарбують” колір готового рису.

Тепер Ви знаєте найголовніші секрети приготування дійсно смачного, красивого і розсипчастого гарніру з рису.

Смачного!