Другі страви

Узбецький плов

Узбецький плов – плов королів! На перший погляд все дуже просто – олія, цибуля, морква, м’ясо та рис. Але цього не достатньо, щоб приготувати справжній узбецький плов! Потрібно знати пару секретів… Приготувати добрий узбецький плов зовсім нескладно, слідуючи наступним рекомендаціям! Аромат плову скаже сам за себе!
 
Інгредієнти:
  • Баранина – 500 г
  • Рис Девзира для плову ТМ “Жменька” – 600 г
  • Окріп – 1,5 літра
  • Цибуля – 4 шт
  • Морква – 2 шт
  • 1 перець чилі
  • Зубчики часника – 10-15 шт
  • Кумин (зіра) – 2 ст. ложки
  • Рослинна олія (оливкова, соняшникова, кукурудзяна)
  • Сіль

Як приготувати узбецький плов

1. Зріжте зі шматків м’яса жир, м’ясо відокремте від кісток і наріжте кубиками 1,5 на 1,5 см. Шматочки обсушіть паперовим або бавовняним рушником.

2. Рис Девзира ретельно промийте до того моменту, поки вода не стане прозорою. Рис сорту Девзира потрібно промивати трохи довше, ніж звичайні види рису завдяки наявності характерної для цього виду кремово-коричневої пудри.

3. Наріжте моркву соломкою. Цибулю наріжте кільцями. Молодий часник можна тільки ошкурити, зрілий – розділити на часточки і очистити.

4. Розжарте казанок (полум’я майже на максимумі), викладіть шматочки жиру, додайте рослинну олію і дайте жиру витопитися. На це може піти близько 10 хвилин. Видаліть вижаркі, опустіть кісточки і обсмажте 7-10 хвилин, перевертаючи.

5. Опустіть половинку цибулини і обсмажте протягом хвилини і викиньте її – це прибере непотрібні неприємні запахи. Жиру має бути близько 2 см. Якщо недостатньо – влийте ще рослинного масла і дочекайтеся, поки воно розжариться.

6. Розжарте казанок ще сильніше (полум’я на максимумі), всипте цибулю і обсмажте її, перемішуючи, до моменту, коли з цибулі випарується вся рідина. Цибуля стане золотисто-коричневою.

7. Опустіть в казан м’ясо (полум’я на максимумі), обсмажте його, перемішуючи з цибулею. М’ясо має покритися красивою скоринкою.

8. Всипте моркву і, не перемішуючи, дайте їй постояти і розпаритися пару хвилин. Перемішайте моркву, зменшіть полум’я до середнього і всипте пару чайних ложок кумина (зіри).

9. Влийте 700 мл окропу, перемішайте, додайте перець чилі і часник. Посоліть. Збільште полум’я до максимального. Поверніть обсмажені кісточки. Перемішайте, дочекайтеся, коли скипить і зменшіть вогонь до «вище середнього». Залиште кипіти, не накриваючи кришкою 30-40 хвилин.

10. Видаліть чилі і цілі головки часнику. Перемішайте отриманий густий соус з м’ясом. Промийте замочений рис і викладіть його поверх м’яса рівним округленим до країв шаром. Додайте акуратно ще окріп так, щоб вода покрила рис на 1-2 см. Вливайте воду дуже акуратно, намагайтеся не пошкодити шар рису. Над рисом повинен спливти жир. Рис не перемішуємо! Полум’я при цьому максимально можливе.

11. Дочекайтеся скипання води над рисом і зменшіть вогонь до «вище середнього». Кришкою не накривайте, кипіння має бути помірним. Виникаючі «острови» з рисом акуратно розрівнюйте, не пошкоджуючи всього шару рису. Рис не перемішуйте!

12. Як тільки вода піде з поверхні, вогонь збавте до «нижче середнього», всипте залишки кумина (зіри), накрийте казанок кришкою і дайте доготуватися 25-30 хвилин. Готовий плов перемішайте, і дайте ще постояти на вимкненій плиті під кришкою в казанку хвилин 10.

13. Подавайте плов на великому блюді. Зверху плов можна прикрасити витягнутими кісточками, перцем чилі і головками часнику. В Азії плов прийнято їсти рукою, але допустимо використовувати ложку.

Смачного!

Назад до списку