Другі страви

Плов по-ферганськи

Мистецтвом приготування плову по-ферганськи (ферганський або узбецький плов) володіє не кожен. Але приготувати смачний плов по-ферганськи може той, хто підійде до цього процесу з любов’ю і буде використовувати рекомендації, дані в цьому майстер-класі приготування дивовижного плову далекої ферганської долини.

Інгредієнти:
  • Рис для плову Девзира ТМ “Жменька” – 600 г
  • Морква – 600 г
  • М’якоть баранини – 600 г
  • Рослинна олія – 200 мл
  • Цибуля ріпчаста – 100 г (2 шт.)
  • Часник – 2 голівки
  • Зіра (кумин) – 1 ч.л.
  • Сіль – 2 ч.л

Як приготувати плов по-ферганськи

1. Моркву потрібно нарізати тонкими брусочками, а цибулю – не дуже тонкими кільцями. Моркви має бути багато, причому краще брати велику, не надто молоду, щоб вона зберігала форму.

В Узбекистані для плову використовують жовту моркву, але червона також підійде.

 

 

2. Для приготування плову по-ферганськи потрібно використовувати спеціальний узбецький рис для плову Девзира. Він не розварюється і не злипається і володіє тією оптимальною бархатистістю, яка повинна бути у справжнього ферганського плову!

Рис для плову Девзира потрібно промити, змивши всю рожево-коричневу пудру, поки вода не стане повністю прозорою. Після – замочити в холодній воді на 30-40 хвилин.

 

3. Ідеально робити плов в казані, але якщо такого немає, можна використовувати глибоку сковороду з товстим дном.

На добре розігріту сковороду налити олії і дати їй нагрітися. Цибуля, опущена в олію, повинна викликати її бурління.

 

4. Смажити цибулю на великому вогні до золотисто-коричневого кольору. З неї повинен піти сік, щоб м’ясо, яке потрібно буде додати згодом, не тушкувалося, а смажилося.

 

 

 

5. До золотистої цибулі додати м’ясо, очищене від жил і нарізане кубиками. Смажити на великому вогні.

 

 

 

6. Обсмажити м’ясо, один раз перевернувши, поки воно не підрум’яниться.

 

 

 

7. Додати моркву, перемішати і готувати до м’якості 5-7 хвилин.

 

 

 

8. Налити близько 500 мл води, в середину вставити цілий часник, очищений тільки від верхньої лушпиння. Довести до кипіння, потім часник вийняти і відкласти в сторону. Додати сіль.

Її потрібно стільки, щоб вода була трохи солоніша, ніж готовий плов, оскільки рис забере частину солі.

 

 

9. Висипати рис і злегка розрівняти його. Вода повинна злегка покривати рис. Готувати плов 10-15 хвилин, поки вода майже не зникне. Якщо води занадто багато, потрібно робити отвори в рисі, щоб вода швидше випаровувалася.

 

 

10. Коли основна частина води вбереться, повернути часник в середину, посипати рис злегка розтертою зірою і щільно закрити кришкою. Якщо щільної кришки немає, можна накрити плов перевернутим блюдом, а вже зверху кришкою.

 

 

11. Вогонь потрібно зменшити до слабкого і залишити на 20-25 хвилин. По закінченню часу – плов буде готовий.

 

 

 

Плов по-ферганськи12. Готовий плов викласти на блюдо гіркою, зверху прикрасити часником. Подавати плов найкраще з овочевим салатом з помідорів, огірків й цибулі і гарячим чаєм.

Смачного!

Назад до списку