Користь для здоров'я

Чим корисні крупи?

Польза круп

Цільні злаки багаті вітамінами, мікроелементами, клітковиною, тобто містять в собі все, щоб допомагає знайти красу і здоров’я. Злаки тим і цінні, що в них збережена оболонка і зародок.

Користь круп

Оболонка покращує перистальтику кишечника. Вона багата вітамінами (групи В, РР, фолієвою кислотою) і мікроелементами (кальцій, калій, натрій, магній, мідь, цинк, фосфор). Злаки і крупи з них при вживанні покращують роботу кишечника, зменшують небезпеку виникнення запорів, відновлюють структуру шкіри, мають позитивний вплив на нервову і серцево-судинну систему.

Зародки злаків багаті білками, вуглеводами, жирами і жиророзчинними вітамінами (вітаміни Е і А). Наприклад, зародки пшениці багаті вітаміном Е, нормалізують травлення і обмінні процеси, виводять шлаки з організму, є хорошою профілактикою дисбактеріозу та діатезу, сприяють зміцненню м’язів. Потрапивши в шлунок, висівки, утримуючи воду, надходять у кишечник, прискорюючи евакуацію кишечника. Болі і метеоризм зменшуються, поліпшується робота кишечника, нормалізується стіл (при запорах).

Борошно з цільного зерна не менш цінне, тому що в ньому багато вітамінів, мікроелементів, збережені зародки і оболонка.

Овес за змістом легкозасвоюваних білків і жирів багатший інших злаків. Він відрізняється оптимальним процентним співвідношенням вуглеводів, білків, жирів, вітамінів (комплексу В, РР) і мікроелементів (калію, кальцію, фосфору), поліпшує роботу шкіри (корисний при сухій шкірі, при діатезі), відновлює обмінні процеси в організмі, застосовується при поганій роботі печінки, при алергії, відновлює ритм серцевої діяльності, покращує роботу нервової системи.

Гречана крупа являє собою цільні зерна, вилучена тільки плодова оболонка, хоча зустрічаються зерна з оболонкою – не обрушені, їх перед варінням видаляють.

Ячна крупа являє собою подрібнений ячмінь, який не піддається шліфовці і містить великий відсоток клітковини. Жито трохи грубіше, але значно корисніше пшениці.

Цілий коричневий або бурий (неочищений) рис містить всі жири, мінеральні солі і вітаміни, необхідні для людини. Він очищений тільки від зовнішньої оболонки, зародок залишається. Особливо багатий вітамінами групи В і РР. В очищеного рису видалена плодова оболонка, частково залишається зародок, такий рис містить менше мінеральних солей і вітамінів.

Пшоно (просо) – використовуються цілі зерна, звільнені від квіткових плівок, залишені насінні оболонки і зародок. Містить магнію, каротину і вітаміну В більше, ніж гречка.

Кукурудза багата білками, вуглеводами, вітамінами.

Пам’ятайте, що їжа повинна бути не тільки смачною, але й корисною!