Говорять експерти

Кому потрібна безглютеінова дієта

Згідно з дослідженнями, целіакія спостерігається приблизно у 1% населення – нею хворіє 1 людина з 100-150. Імунітет таких людей сприймає глютен, як чужорідну у змушуючи організм «боротися» з ним будь-якими методами. Послідовниками безглютеіновой дієти є як люди, які страждають непереносимістю глютену, так і здорові люди, що стежать за своїм харчуванням або бажаючі скинути вагу. Найпростішим і доступним способом виявлення непереносимості глютену і необхідності в безглютеіновій дієті є …

Що таке глютен?

Глютен (лат. Gluten – клей) або клейковина – складний білок, що входить до складу багатьох злакових культур, в першу чергу, пшениці, жита та ячменю. Вміст глютену у борошні є ключовим фактором, що впливає на простоту її змішування з водою. По суті, глютен склеює тісто – чим менше глютену входить до складу зерна, тим складніше виготовити з нього однорідну масу з борошна подібного злаку.

Лікбез про глютен: що таке і з чим його їдять

Всі продукти з борошна пшениці, жита або ячменю наполовину складаються з глютену: це хліб або будь-які хлібобулочні вироби, солодка випічка, різні види макаронів, спагетті, пластівці та сухі сніданки. Глютен також часто використовується в харчовій промисловості для надання рідким субстанціям в’язкості: він застосовується при виробництві кетчупів і соусів, морозива, йогуртів та інших продуктів. У цьому випадку він позначається як «модифікований харчовий крохмаль» або «гідролізований білок».
Послідовниками безглютеіновой дієти є як люди, які страждають непереносимістю глютену (целіакія), так і здорові люди, що стежать за своїм харчуванням або бажають скинути вагу. Згідно з дослідженнями, целіакія спостерігається приблизно у 1% населення – нею хворіє 1 людина з 100-150. Імунітет таких людей сприймає глютен, як чужорідну речовину, змушуючи організм «боротися» з ним будь-якими можливими і неможливими методами. Оскільки цей білок потрапляє в організм з їжею, то у хворих на целіакію страждає, в першу чергу, травна система: порушуються функції кишечнику, знижується рівень засвоєння цукрів, жирів, вітамінів і мінералів. Людина відчуває постійний дискомфорт і швидко стомлюється.

Як визначити целіакцію, тобто непереносимість глютену

Найпростішим і доступним способом виявлення непереносимості глютену є виключення його з харчування на деякий час і уважна оцінка самопочуття (зазвичай мікрофлорі кишечника потрібно як мінімум 10-14 днів для часткового відновлення). Наступні повернення в раціон продуктів з пшениці стане показовим: якщо воно спровокує виникнення неприємних відчуттів і проблем з травленням, то ви, швидше за все, не переносите глютен.

Безглютеінова дієта

Основу безглютеінової дієти складає повна відмова від будь-яких продуктів, виготовлених з пшениці, жита або ячменю, в першу чергу, хліба, макаронів і каш. Овес допускається тільки в тих випадках, коли він очищений і не змішаний з іншим зерном. Зазвичай на упаковках продуктів, що не містять клейковину, є позначка «без глютену». До них відносяться всі види м’яса, риби, яйця, картопля, рис, кукурудза, горох та інші бобові культури, горіхи, фрукти та овочі. Молочні продукти і сир дозволені, тільки якщо у людини не спостерігається непереносимість лактози. Списки небезпечною і безпечною для вживання їжі можна знайти в інтернеті.
Якщо вам довелося відмовитися від глютену, не варто засмучуватися – продуктів без клейковини набагато більше, ніж тих, що містять її. До того ж, вони є основою здорового харчування.

Зверніть увагу на хрусткі і легкі рисові хлібці ТМ «Жменька» без глютену, які є корисною альтернативою звичайному хлібу, а містять всього 27 ккал в 1 хлібці.

Однак якщо явних протипоказань немає, то не варто добровільно відмовлятися від глютену і впадати в крайності. Глютен не ворог організму, а його відсутність – не панацея від усіх можливих хвороб або зайвої ваги. Крім того, що він є своєрідним клеєм, що дозволяє продуктам прийняти потрібну форму і консистенцію, він також багатий клітковиною, вітамінами групи В і залізом. При його відсутності доводиться використовувати в якость матеріалу для склеювання велику кількість жирів або цукрового сиропу, що збільшує калорійність їжі. Плюс, продукти, вільні від клейковини, коштують на порядок дорожче звичайних. Тому дуже важливо завжди стежити за тим як організм реагує на те чи інше харчування і приймати рішення про будь-які зміни в раціоні, виходячи з вашого самопочуття, а не піддаватися модним течіям.