Перші страви

Харчо по-мегрельськи

Харчо помегрельски

Харчо — м’ясний суп, зазвичай з яловичини. Це найвідоміший суп грузинської кухні. Харчо по-мегрельськи – безпрограшний варіант супу до обіду. Він в міру гострий, добре зігріває в холодну погоду, піднімає апетит, і підготовлює вас до чудового м’яса, яке подається після супу.

Інгредієнти:
  • Теляча грудинка – 250 грамів.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля (фіолетова) – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Волоські горіхи – 2 ст.л.
  • Помідори – 2 шт.
  • Рис пропарений ТМ “Жменька” – 0,5 склянки
  • Ткемалі – 2 ст.л.
  • Зелень (кінза, кріп, петрушка) – по 2-3 гілочки
  • Спеції (кінза, кріп, петрушка)

Як приготувати харчо по-мегрельськи

1. Краще м’ясо для мегрельського харчо – жирна теляча грудинка. Та частина, яка ще не реберні кістки, а ще хрящові. М’ясо ретельно очищаємо від плівок, сухожиль і нарізаємо невеликими шматками.

2. Варимо наваристий бульйон з м’яса – без спецій і солі. Просто варимо шматки грудинки в 1л води на самому слабкому вогні протягом 1 години. Кількість рідини непринципово, потім можна додати води, але все ж краще воду більше не додавати.

3. Поки вариться бульйон, очистити цибулю, часник, моркву. Цибулю нарізати соломкою уздовж цибулини. При варінні цибуля, нарізана вздовж, не розпливається в рідині, а залишається цілою.

4. Морквину нарізаємо четвертинками, товщиною 3-4 мм. Часник, горіхи і трохи солі розтираємо в ступці або подрібнюємо у блендері. Помідори обшпарюємо, знімаємо шкірку і видаляємо насіння. Але помідори можна замінити 1-2 ст.л. томатної пасти.

5. З гілочок зелені обриваємо всі листочки і дрібно їх нарізаємо. Ткемалі – соус, або приварена алича. Можна замінити на тклапі, кислий лаваш з ткемалі, або кизилу, попередньо розмочивши його.

6. У готовий бульйон кидаємо морквину, нарізану цибулю і дрібно нарізану м’якоть помідорів. Варимо на слабкому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи.

7. Потім солимо, додаємо хмелі-сунелі, за смаком додаємо мелену гостру паприку. Додаємо промитий пропарений рис ТМ “Жменька”. Варимо на слабкому вогні 15 хвилин.

8. Заправляємо харчо горіхово-часниковою заправкою, перемішуємо і варимо до повної готовності рису – 5 хвилин або більше. Потім додаємо в харчо дрібно нарізану зелень. Знімаємо харчо з вогню й даємо постояти під кришкою 3-5 хвилин.

9. Харчо готовий, розливаємо по тарілках, посипаємо зеленню і подаємо до столу.

Смачного!

Назад до списку