Другі страви

Солодкий перський рис

Про іранську кухню в сучасному суспільстві відомо небагато. Однак відкривши завісу таємничості навколо цієї близькосхідної країни, ми відчуємо аромат спецій і прянощів, що витає в повітрі і захоплює своїм багатством. Для того, щоб і Ваш будинок наповнився ароматами персидської кухні, пропонуємо вам приготувати перський солодкий рис…

Інгредієнти:
  • Рис Супер Басматі ТМ «Жменька» – 2 склянки
  • Рослинна олія (краще всього використовувати кокосову) – 5 ст.л.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морква – 3-4 шт.
  • Подрібнений і обсмажений мигдаль – 0,5 склянки
  • Мелена кориця і мелений кардамон – по 1 ч.л.
  • Куркума – 0,25 ч.л.
  • Подрібнені і обсмажені фісташки – 0,5 склянки
  • Цедра 1 апельсина
  • Мед – 2 ст.л.
  • Шафран – 0,5 ч.л.
  • Цілий мигдаль для прикраси – 0,25 склянки
  • Сіль – за смаком

Як приготувати cолодкий перський рис

1. Рис Супер Басматі ТМ «Жменька» замочуємо в холодній воді на 1 годину.

2. У каструлю з товстим дном наливаємо воду, додаємо сіль і доводимо до кипіння. Потім додаємо рис, і коли вода знову закипить, робимо зовсім маленький вогонь, накриваємо кришкою і варимо 20 хвилин до готовності.

3. Поки вариться рис, очищаємо овочі від шкірки. Цибулину дрібно нарізаємо, моркву тремо на тертці.

4. Після приготування каструлю з рисом знімаємо з вогню і даємо йому настоятися 5 хвилин. Виделкою розпушуємо рис і додаємо 3 ст.л. олії.

Порада! Для отримання справжньої іранського страви краще використовувати кокосову олію, вона надає рису свій незвичайний ніжний аромат, який чудово поєднується з рисом Супер Басматі

5. Розігріваємо сковороду, додаємо в неї 2 ст.л. олії і на середньому вогні прожарюємо цибулю до отримання золотистого відтінку. Додаємо моркву, корицю, мигдаль, кардамон і куркуму, прожарюємо хвилин 10, постійно помішуючи, поки морква не стане м’якою.

6. Додаємо в сковороду цедру апельсина, фісташки, мед і прожарюємо ще 2 хвилини. Потім додаємо сіль за смаком і знімаємо сковороду з вогню.

7. Шафран розтираємо пальцями і розмішуємо в 1 ст.л. гарячої води. Рис викладаємо в блюдо, поливаємо зверху шафраном і додаємо морквяну суміш зі сковороди, акуратно все перемішуємо. Зверху посипаємо рештою мигдальних горішків і подаємо до столу.

Смачного!