Правильне харчування

Меню для правильного харчування

правильное питание

На тему правильного харчування існує безліч міфів: це несмачно, маленькі порції, основний упор на сирих овочах і т.д. Сьогодні ТМ “Жменька” розвінчає багато з них, відкривши для Вас істину, що ж таке це правильне харчування і як складати меню на день…

Правильне харчування – це в першу чергу раціон харчування для підтримки і зміцнення здоров’я, підняття самопочуття і настрою, достатні для втамування голоду порції і різноманітність смачних складових! Тобто ні про які дієти і сирі овочі мова не йде. Само собою, що газовані напої, чіпси, смажене, копчене і безліч солодкого не вписується в канони правильного харчування, проте повністю їх виключати Вас ніхто не буде змушувати (якщо Ви самі навідріз відмовляєтеся це робити), просто такі продукти необхідно вживати в помірній кількості і як можна рідше.

Своє меню правильного харчування Ви будете складати самі, грунтуючись на власних потребах і перевагах. Ми можемо тільки розповісти Вам, як це зробити. Отже, що вважається правильним?

Що вважається правильним харчуванням?

1. Насичення організму УСІМА корисними речовинами: білками, вуглеводами, жирами, вітамінами і мінералами. Тобто виключати, наприклад, жири (вершкове і рослинне масло, жирну сметану, вершки і т.д.) з раціону харчування абсолютно не потрібно. Навіть навпаки: вся їжа, яка надходить у Ваш організм, повинна насичувати його всіма групами корисних речовин, і жирами в тому числі!

2. Однак зловживати з п.1 теж не варто – необхідно споживати таку кількість калорій в день, яка необхідна для нормальної життєдіяльності з врахуванням фізичних навантажень (в середньому від 1500 до 2500 кілокалорій на день).

3. Їжа повинна втамовувати голод, а не ненадовго його маскувати. Це означає, що замість двох-трьох булочок з метою втамування голоду краще влаштувати “нормальний” перекус: і за якістю (салат, наприклад), і за кількістю – порції їжі ні в якому разі не повинні бути маленькими. Зовсім навпаки: їжі має бути достатньо для втамування голоду, але без переїдання.

4. Потрібно створити режим харчування: їсти кожні 3-4 години, не рідше. Часті прийоми їжі невеликими порціями призводять до того, що прискорюється метаболізм (їжа перетравлюється швидше), виключається ймовірність переїдання, здуття і відчуття тяжкості в шлунку.

5. Якість Вашої їжі: варена, парена і тушкована їжа однозначно корисніше для Вас, ніж смажена і копчена. Точно так само варто не забувати і про хімічний склад продуктів харчування і вибирати ті, в яких якомога менше різноманітних хімічних елементів і добавок (прикладом таких є органічні продукти харчування, які проходять обов’язковий жорсткий контроль за Європейськими стандартами якості з обов’язковою сертифікацією всього виробничого ланцюга: від чистоти землі для вирощування до умов зберігання і транспортування.

Які продукти вживати?

Тепер давайте розберемося з тим, які продукти харчування і в який час краще споживати. Приказку “Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові” знають усі. І в цій народній мудрості закладена правда: найважливіший для організму людини прийом їжі – це сніданок, який наповнює нас енергією на весь день. Обід також вважається важливим, тому що активна діяльність в самому розпалі. А от вечеря не настільки важлива для нашого організму, тому що поповнення сил перед сном призведе до відкладання цих же “сил” на нашій талії, стегнах і животі.

А тепер про якість їжі. Меню правильного харчування повинне обов’язково включати такі продукти: свіжі фрукти і овочі, цільнозернові продукти, нежирне м’ясо, нежирні молочні продукти, різноманітні каші, бобові, рибу, сухофрукти та горіхи.

Приклад мею правильного харчування на день

Сніданок. В ролі сніданку найідеальніший варіант – это каша (гречана, ячна, кукурудзяна, пшенична, перлова, пшоняна), цілозерні макарони або нешліфований рис – ці продукти додадуть організму енергію і бадьорий заряд вітамінів і мінералів, а завдяки високому вмісту клітковини калорії будуть вилучатись поступово, надаючи Вам сили до самого обіду. До макаронів або рису можна додати кілька шматочків сиру або курячого м’яса. Також корисно з’їсти який-небудь фрукт, він додасть свіжості і бадьорості з самого ранку.

меню правильного питанияОбід. На обід для поліпшення травлення обов’язково потрібно з’їсти перше: будь-який суп, суп-крем, борщ і т.д. У ролі другого ідеально підійде нежирне м’ясо або риба з овочами. Такий обід поповнить Ваш організм всіма необхідними речовинами (білками, вуглеводами, жирами, вітамінами і мінеральними речовинами) і не призведе до переїдання і відчуттю тяжкості в шлунку.

Полуденок – це саме той перекус, на якому зазвичай з’їдається печиво або крекери. Але для того, щоб не просто перебити голод, а дійсно підкріпити сили, краще зупинити свій вибір на овочевому салаті, декількох фруктах, жмені горіхів або сухофруктів. Також можна похрустіти цільнозерновими рисовими хлібцями ТМ “Жменька” – в такому випадку Ви дійсно поповнитеся енергією без зайвих калорій і втамуєте голод аж до вечері.

Вечеря. Для того, щоб вночі вся вечеря не відклалася на фігурі, її необхідно влаштовувати собі, по-перше, за 3 години до сну, а по-друге, вельми легкою: гречана каша, тушковані овочі (помідор, капуста, морква, цибуля) або склянка кефіру з кількома рисовими хлібцями.

Тепер Ви знаєте, що значить правильне харчування і як створювати свій раціон здорового харчування.

Бережіть себе, уважніше ставтеся до свого меню і будьте здорові!