Історія продуктів

Користь плову

плов

Чим нижча температура на вулиці, тим більше хочеться чогось ситного і калорійного. Втім, навіть така страва може принести користь – якщо мова йде, наприклад, про користь плову.

Історична довідка про користь плову

Плов — страва настільки давня, що винахід його приписують практично кожному історичному персонажу, який жив в Азії.

Міф 1

За однією легендою, рецепт плову носив медичний характер – його інгредієнти прописав страждаючому від любові принцу східний лікар Авіценна.

Міф 2

Інший міф стверджує, що авторство належить одному з радників Тамерлана: завойовник бажав збільшити маневреність своєї армії за рахунок рятування від обозів з продовольством. Воїни, природно, заперечували. Вихід знайшов один з радників: рис, трохи овочів і м’ясо баранів, яких тягали за собою в максимально свіжому вигляді – тобто живими.

Міф 3

Ще одна версія стверджує, що руку до створення плову доклав Олександр Македонський. Але, скоріше за все, його роль була не стільки вигадливою​​, скільки маркетинговою: дізнавшись рецепт плову під час найдовшого походу, що закінчився в Індії, його солдати поширили страву по всій імперії.

В слові ПЛОВ кожна буква має значення

Слово «плов» – це російська похідна від тюркського «пилав», що потрапив практично в усі європейські мови. Німці називаютето страву pilaw, французи – pilau. І в іспанській paella теж щось залишилося від турецького «пилав». Який в свою чергу вийшов при спрощенні вихідної абревіатури «палов ош», куди потрапили перші літери складових страви, відомої нам як плов.

Пієз – це цибуля, для плову найчастіше використовують ріпчасту. Ціла цибулина, що прокипіла в жирі на дні казана спочатку, задає колір всьому плову, якщо до нього не будуть додані спеції-барвники на зразок куркуми. Аєз – морква, її в плові повинно бути багато: гранична кількість – навпіл з рисом. Лахм – це м’ясо, для плову підійде будь-яке: від курки до баранини і свинини. Оліо – жир тваринного походження (курдючний, свинячий) або рослинний. У хід може йти бавовняна, кукурудзяна, кунжутна і соняшникова олія. Вет – сіль. Об – вода. Шалі – рис.

Для традиційного узбецького плову використовують рожеву Девзиру, яка змінює розмір при приготуванні і відмінно вбирає жир, стаючи ще смачнішою.