Говорять експерти

Продукти без глютену

Вітер змін приніс із Заходу моду на продукти без глютену: часто-густо нам наполегливо рекомендують відмовитися від продуктів, що містять глютен. Все частіше миготить лякаюче словосполучення «глютенова ентеропатія». А чи такий страшний чорт, як його малюють? Давайте розбиратися.

Що це таке глютен?

Глютен – специфічний протеїн, що міститься в злаках: пшениці, житі, ячмені. Іноді його називають «клейковина». Саме завдяки йому тісто – клейке і пружне. Часто глютен використовується як консервант.
Під час приготування їжі клейковина захоплює окис вуглецю (CO2), в результаті чого розширюється. Ось чому свіжовипечений хліб виглядає так красиво і апетитно. Суп, в який додали глютен, – наваристий і ситний, а йогурт має приємний смак і ніжну текстуру. Та й шоколадні суфле, тістечка і торти з цієї ж причини теж виглядають мегапривабливо.

Глютен – це отрута?

Проблема полягає в тому, що для деяких людей глютен токсичний. Хворобу, пов’язану з алергією на глютен, називають целіакією (та сама глютенова ентеропатія). Це хронічне аутоімунне захворювання, що вражає кишечник. Наслідки целіакії – хронічна діарея, анемія, цукровий діабет, нестача ваги, занепад сил, постійне відчуття голоду, хронічні депресії.
Ще трохи теорії. Всмоктування поживних речовин відбувається в тонкому кишечнику. Зазвичай клітини в організмі людини примикають одна до одної дуже щільно, але у хворих на целіакію глютен викликає реакцію, яка змушує їх «розкриватися». У результаті утворюється «теча», та злакові протеїни (а слідом і всяка гидота), потрапляють, наприклад, в суглоби, викликаючи артрит. Також вони можуть бути причиною різних аутоімунних та онкологічних захворювань.

Целіакія не лікується

Єдине, що може допомогти, – повна відмова від глютену. До речі, не так давно з’ясувалося, що від невеликих «протікань» можуть страждати не тільки хворі целіакією. Це явище назвали синдромом протікаючого кишечника.

Трохи позитиву

Гарна новина полягає в тому, що непереносимість глютену і «теча» в кишечнику властиві дуже невеликій кількості людей. А целіакія – і того меншій. Так що, якщо ум’явши декілька тарілок макаронів, ви відчуваєте дискомфорт у животі, це ще не привід підозрювати найгірше. Просто спробуйте харчуватися правильно і не переїдати!
Обмеживши вживання продуктів з глютеном, можна поліпшити травлення і стан шкіри, а заодно і розпрощатися із зайвими кілограмами (особливо, якщо в розряд табу потраплять булки, крекери, торти, чіпси та інші не зовсім праведні речі).

Глютен містять Продукти, які не містять глютен
  • пшениця, манка, жито,
  • ячмінь (і всі продукти, вироблені з них);
  • сосиски/ковбаси,
  • кетчупи/соуси/майонези;
  • бульйонні кубики;
  • крабові палички;
  • всі кондитерські вироби, цукерки, кара-
  • мель, шоколад;
  • соєвий соус;
  • хлібці;
  • морозиво, йогурти,
  • сирки і сирні маси, сухе і згущене молоко, вершки, маргарин.
  • всі спеціальні безглютенові продукти;
  • яйця;
  • рис, кукурудза, гречка,
    пшоно (просо), кіноа, амарант, тапіока, маніока;
  • фрукти й овочі;
  • всі бобові;
  • батат, картопля;
  • горіхи; 
  • риба, морепродукти, м’ясо; 
  • рисові хлібці >>>.