Дробне харчування – це раціон прийому невеликої кількості їжі не рідше, ніж кожні 4 години. Який від нього ефект і як скласти меню на тиждень, читайте далі.
Дробне харчування не є дієтою і не припускає обмеження в будь-яких видах їжі. Їсти можна все, що подобається. Тільки за однієї умови: порції повинні бути невеликі, за день має бути 5-6 прийомів їжі.
Користь дробного харчування
Деякі лікарі радять повністю перейти на дробне харчування, тому що воно корисніше для організму, ніж звичайне. Завдяки невеликим порціям виключається можливість переїдання і здуття шлунка; часті прийоми їжі зменшують ризик виникнення проблем з ШКТ (наприклад, гастриту), а повноцінне меню сприяє поповненню організму всіма необхідними речовинами (білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали).
Також дробне харчування сприяє схудненню, тому що меню маложирне і різноманітне, загальною калорійністю 1500 Ккал в день. Втрата зайвих кілограмів буде відбуватися поступово і ефективно, і найголовніше – без будь-якої шкоди для організму.
Отже, давайте розглянемо більш предметно,
Меню дробного харчування на тиждень
Понеділок
Перший сніданок (7-9 год): 50 г кукурудзяної каші, склянка 0,5% молока, будь-який фрукт.
Другий сніданок (11-12 год): 150г нежирного йогурту або 100г знежиреного сиру, будь-який фрукт, чай або кава (максимум 2 ч.л. цукру).
Обід (14-15 год): овочевий салат, заправлений 2 ч.л. оливкової олії, 120г вареної гречаної крупи, порція курячих котлет, склянка 0,5% молока або 1% кефіру.
Полуденок (16-17 год): 1 невеликий помідор, 30г сиру не більше 17% жирності, шматочок цільнозернового хліба, будь-який фрукт, чай або кава (максимум з 2 ч.л. цукру).
Вечеря (19-21 год): невелика порція свіжих овочів (приблизно півтарілки), порція щавлевого супу на кисляку, 2 шматочки цільнозернового хліба, склянка води.
Перед сном: 1 невеликий помідор, 1 огірок, склянка 0,5% молока або 1% кефіру.
Вівторок
Перший сніданок: порція манної каші, приправленої ягодами, склянка 0,5% молока, будь-який фрукт.
Другий сніданок: 150г нежирного йогурту, 30г сиру не більше 17% жирності, 2 сирних печива, кава або чай (максимум з 2 ч.л. цукру).
Обід: невелика порція свіжих овочів (півтарілки), порція морквяно-картопляного пюре, порція курячого філе в гострому соусі, шматочок цільнозернового хліба, склянка 0,5% молока або 1% кефіру.
Полуденок: 150 нежирного йогурту або 100г знежиреного сиру, будь-який фрукт, кава або чай (максимум з 2 ч.л. цукру).
Вечеря: порція турецького салату, 2 рисових хлібця, чай (максимум з 2 ч.л. цукру).
Перед сном: 1 невеликий помідор, 1 огірок, 100г знежиреного сиру, 1 рисовий хлібець, чай (максимум з 2 ч.л. цукру).
Середа
Перший сніданок: порція оладок з яблуками і збитими вершками, кава або чай (максимум з 2 ч.л. цукру)
Другий сніданок: 150г нежирного йогурту або 100г знежиреного сиру, будь-який фрукт, чай або кава.
Обід: невелика порція свіжих овочів (півтарілки), 2 варених картоплі середнього розміру, порція соковитих курячих тефтельок з кроповою підливою.
Полуденок: бутерброд з рисового хлібця з курячим філе, помідором і огірком, будь-який фрукт, чай або кава.
Вечеря: 2 дієтичних хлібця з овочами, порція холодного супу.
Перед сном: будь-який фрукт, склянка 0,5% молока або 1% кефіру.
Четвер
Перший сніданок: вівсяна каша на 0,5% молоці з ягодами, чай або кава.
Другий сніданок: 2 рисових хлібця з сиром і чорницею, будь-який фрукт, чай або кава.
Обід: порція свіжих овочів, 120 відвареного нешліфованого рису, порція риби, запеченої з сиром, склянка 0,5% молока або 1% кефіру.
Полуденок: порція фруктового салату з рисовою вермішеллю, чай або кава.
Вечеря: порція теплого салату з помідорами, 30г цільнозернового хліба, порція яблучного мусу з манкою, чай.
Перед сном: склянка 0.5% молока або 1% кефіру.
П’ятница
Перший сніданок: варене яйце, 1 рисовий хлібець, будь-який фрукт, чай або кава.
Другий сніданок: 150г нежирного йогурту, 30г сиру, 2 мигдальних печива, чай або кава.
Обід: порція рулету з курки з грибами, будь-який фрукт, склянка води.
Полуденок: порція норвезького рисового крему з суницею, кава або чай.
Вечеря: овочевий салат з 2 ч.л. оливкової олії, порція пирога Кіш, склянка води.
Перед сном: будь-який фрукт, склянка 0,5% молока або 1% кефіру.
Субота, неділя
Перший сніданок: порція фруктового йогурту, чай або кава.
Другий сніданок: 150г нежирного йогурту або 100г знежиреного сиру, будь-який фрукт, кава або чай.
Обід: порція свіжих овочів, порція пирога зі шпинатом, чай або кава.
Полуденок: склянка ягід зі 150г нежирного йогурту.
Вечеря: порція рисової локшини з креветками, 30г цільнозернового хліба, чай або кава.
Перед сном: порція морквяних кексів, чай (нагадаємо, що чай або кава завжди з максимум 2 ч.л. цукру).
Ось так виглядає меню дробного харчування на тиждень. Ви можете сміливо замінювати одні страви іншими, але не бiльш калорійними.
Харчуйтеся правильно і будьте здорові!