• Русский
  • Українська
  • English
Жменька™Жменька™

  • Головна
  • Про жменьку
    • Про торгову марку
    • Переваги та користь
    • Виробництво
      • Круп і рису
      • Хлібців
    • Фотогалерея
  • Продукція
    • Крупи
      • Горох колотий
      • Крупа гречана Ядриця
      • Крупа кукурудзяна
      • Крупа манна
      • Крупа перлова
      • Крупа пшенична
      • Крупа пшоно
      • Крупа ячна
      • Крупа вівсяна
      • КУС-КУС
      • Полента
      • Булгур
      • Кіноа біла
    • Рис
      • Рис для різотто Арборіо
      • Рис довгозернистий
      • Рис Жасмін
      • Рис круглозернистий
      • Рис нешліфований
      • Рис відбірний
      • Рис пропарений
      • Рис Супер Басматі
      • Рис для суші
    • Страви зручного приготування
      • Кус-кус з грибами
      • Кус-кус з томатами та базиліком
      • Кус-кус з ароматними травами
      • Різотто по-міланськи
      • Різотто з томатами та базиліком
      • Різотто з білими грибами
      • Булгур по-турецьки
      • Булгур з зеленим горошком
      • Каша гречана з овочами
      • Каша гречана з грибами
      • Рис по-мексиканськи
      • Паелья з овочами
    • Хлібці
      • Рисові хлібці з італійськими травамиНовинка!
      • Хлібці рисові з кмином і житомНовинка!
      • Хлібці рисові
      • Хлібці рисові мультизлакові
      • Хлібці рисові з сіллю
      • Хлібці рисові з насінням гарбуза
      • Хлібці рисові з насінням льону
      • Хлібці гречані
      • Хлібці кукурудзяні
      • Хлібці рисові в чорному шоколаді
      • Хлібці рисові в молочному шоколаді
    • Гранола
      • Гранола з яблуками та корицею
      • Гранола з насінням та родзинками
      • Гранола з журавлиною
      • Гранола з какао
    • Суперфуди
      • Кіноа біла
      • Кіноа червона
      • Кіноа чорна
      • Суміш кіноа
      • Чіа
      • Дикий рис
  • Новини
  • Акції
  • Здоров’я та краса
    • Здорове харчування
      • Історія продуктів
      • Правильне харчування
      • Користь для здоров’я
      • Дієти
      • Говорять експерти
    • Енциклопедія краси
      • Догляд за тілом
      • Догляд за шкірою
    • Питання і відповіді стосовно продукції тм Жменька
  • Рецепти
    • Перші страви
    • Другі страви
    • Салати
    • Закуски
    • Десерти
    • Випічка
    • Відео майстер-класи
    • Поради щодо приготування
  • Де купити?
    • Партнерам
    • Споживачам

Користь плову

Ви тут:
  • Головна
  • Здоров'я та краса, Здорове харчування, Історія продуктів
  • Користь плову
плов

Користь плову

admin2019-09-26T13:38:56+03:00

Чим нижча температура на вулиці, тим більше хочеться чогось ситного і калорійного. Втім, навіть така страва може принести користь – якщо мова йде, наприклад, про плов …

Історична довідка про плов

Плов — страва настільки давня, що винахід його приписують практично кожному історичному персонажу, який жив в Азії.

Міф 1

За однією легендою, рецепт плову носив медичний характер – його інгредієнти прописав страждаючому від любові принцу східний лікар Авіценна.

Міф 2

Інший міф стверджує, що авторство належить одному з радників Тамерлана: завойовник бажав збільшити маневреність своєї армії за рахунок рятування від обозів з продовольством. Воїни, природно, заперечували. Вихід знайшов один з радників: рис, трохи овочів і м’ясо баранів, яких тягали за собою в максимально свіжому вигляді – тобто живими.

Міф 3

Ще одна версія стверджує, що руку до створення плову доклав Олександр Македонський. Але, скоріше за все, його роль була не стільки вигадливою​​, скільки маркетинговою: дізнавшись рецепт плову під час найдовшого походу, що закінчився в Індії, його солдати поширили страву по всій імперії.

В слові ПЛОВ кожна буква має значення

Слово «плов» – це російська похідна від тюркського «пилав», що потрапив практично в усі європейські мови. Німці називаютето страву pilaw, французи – pilau. І в іспанській paella теж щось залишилося від турецького «пилав». Який в свою чергу вийшов при спрощенні вихідної абревіатури «палов ош», куди потрапили перші літери складових страви, відомої нам як плов.

Пієз – це цибуля, для плову найчастіше використовують ріпчасту. Ціла цибулина, що прокипіла в жирі на дні казана спочатку, задає колір всьому плову, якщо до нього не будуть додані спеції-барвники на зразок куркуми. Аєз – морква, її в плові повинно бути багато: гранична кількість – навпіл з рисом. Лахм – це м’ясо, для плову підійде будь-яке: від курки до баранини і свинини. Оліо – жир тваринного походження (курдючний, свинячий) або рослинний. У хід може йти бавовняна, кукурудзяна, кунжутна і соняшникова олія. Вет – сіль. Об – вода. Шалі – рис.

Для традиційного узбецького плову використовують рожеву Девзиру, яка змінює розмір при приготуванні і відмінно вбирає жир, стаючи ще смачнішою.


Схожі публікації

ячневая каша

Ячна каша: походження і користь

Ячна каша – не такий частий гість на столах сучасних сімей. Хоча лікарі і... детальніше

Пшоно: історія, склад і корисні властивості

Колись пшоно було обов’язковим і частим гостем на столах наших предків. Але в останні... детальніше

Интересные факты о крупах

Цікаві факти про крупи

Гречка, пшоно, кукурузка, пшеничка, горох, рис – це всім людям знайомі крупи. Однак, які... детальніше

Гречка – лікар-мандрівник з Гімалаїв!

Гречка – це звична їжа для більшості людей. Але звідки взялася це крупа, як... детальніше

Каков КУС-КУС на вкус?

Який КУС-КУС на смак?

Походження кус-куса часто приписують Марокко (середньовічна назва – Магриб), де кус-кус є національною стравою.... детальніше

Виды и сорта риса

Види та сорти рису

Сортів рису безліч і лише деякі з них ми звикли бачити на своїх столах.... детальніше

Дикий рис - сокровище великих озер

Дикий рис – скарб великих озер

Луїзіану, Арканзас і Техас по праву можна назвати рисовими штатами. Адже саме в цих... детальніше

Продукція
  • Крупи
  • Рис
  • Гарніри
  • Хлібці
  • Гранола
  • Суперфуди

Новинки продукції!

Кіноа біла
Кіноа червона
Кіноа чорна
Кіноа суміш
Чіа
Дикий рис
Гранола з насінням та родзинками 250 г
Гранола з яблуками та корицею 250 г

Facebook сторінка

Facebook Pagelike Widget

ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

про продукцію ТМ Жменька!

ПІДТРИМКА СПОЖИВАЧІВ

Ви завжди можете звернутися до нас!

ПІДПИСКА НА РОЗСИЛКУ

Будьте в курсі знижок та нових акцій!

Головна • Про Жменьку • Продукція • Акції • Здоров'я та краса • Рецепти • Карта сайту

© 2007-2020 ТМ Жменька. Всі права застережено. При копіюванні матеріалів сайту посилання на сайт є обов'язковим.

Розробка сайту

          
  • Головна
  • Про жменьку
    • Про торгову марку
    • Переваги та користь
    • Виробництво
      • Круп і рису
      • Хлібців
    • Фотогалерея
  • Продукція
    • Крупи
      • Горох колотий
      • Крупа гречана Ядриця
      • Крупа кукурудзяна
      • Крупа манна
      • Крупа перлова
      • Крупа пшенична
      • Крупа пшоно
      • Крупа ячна
      • Крупа вівсяна
      • КУС-КУС
      • Полента
      • Булгур
      • Кіноа біла
    • Рис
      • Рис для різотто Арборіо
      • Рис довгозернистий
      • Рис Жасмін
      • Рис круглозернистий
      • Рис нешліфований
      • Рис відбірний
      • Рис пропарений
      • Рис Супер Басматі
      • Рис для суші
    • Страви зручного приготування
      • Кус-кус з грибами
      • Кус-кус з томатами та базиліком
      • Кус-кус з ароматними травами
      • Різотто по-міланськи
      • Різотто з томатами та базиліком
      • Різотто з білими грибами
      • Булгур по-турецьки
      • Булгур з зеленим горошком
      • Каша гречана з овочами
      • Каша гречана з грибами
      • Рис по-мексиканськи
      • Паелья з овочами
    • Хлібці
      • Рисові хлібці з італійськими травамиНовинка!
      • Хлібці рисові з кмином і житомНовинка!
      • Хлібці рисові
      • Хлібці рисові мультизлакові
      • Хлібці рисові з сіллю
      • Хлібці рисові з насінням гарбуза
      • Хлібці рисові з насінням льону
      • Хлібці гречані
      • Хлібці кукурудзяні
      • Хлібці рисові в чорному шоколаді
      • Хлібці рисові в молочному шоколаді
    • Гранола
      • Гранола з яблуками та корицею
      • Гранола з насінням та родзинками
      • Гранола з журавлиною
      • Гранола з какао
    • Суперфуди
      • Кіноа біла
      • Кіноа червона
      • Кіноа чорна
      • Суміш кіноа
      • Чіа
      • Дикий рис
  • Новини
  • Акції
  • Здоров’я та краса
    • Здорове харчування
      • Історія продуктів
      • Правильне харчування
      • Користь для здоров’я
      • Дієти
      • Говорять експерти
    • Енциклопедія краси
      • Догляд за тілом
      • Догляд за шкірою
    • Питання і відповіді стосовно продукції тм Жменька
  • Рецепти
    • Перші страви
    • Другі страви
    • Салати
    • Закуски
    • Десерти
    • Випічка
    • Відео майстер-класи
    • Поради щодо приготування
  • Де купити?
    • Партнерам
    • Споживачам
  • Русский
  • Українська
  • English
Продукція
  • Крупи
  • Рис
  • Гарніри
  • Хлібці
  • Гранола
  • Суперфуди

Новинки продукції!

Кіноа біла
Кіноа червона
Кіноа чорна
Кіноа суміш
Чіа
Дикий рис
Гранола з насінням та родзинками 250 г
Гранола з яблуками та корицею 250 г

Facebook сторінка

Facebook Pagelike Widget