Другі страви

Різотто з гарбузом

Різотто з гарбузом, дуже популярне на півночі Італії. Гарбуз, поряд з корисними властивостями і великою кількістю вітамінів і мікроелементів, має здатність чудово поєднуватися з різноманітними продуктами. Враховуючи, що на півночі Італії страви з рису є найпершими в меню, приготування різотто з гарбузом – мабуть, національна традиція.

Інгредієнти:
  • Гарбуз – 400 г
  • Рис Арборіо ТМ “Жменька” – 200 г
  • Вершкове масло – 2 ст.л.
  • Вино біле – 0.5 склянки
  • Пармезан – 50 г
  • Сіль, цукор, коріандр мелений

Як приготувати різотто з гарбузом

1. Гарбуз очищаємо від твердої шкірки, обов’язково зрізаючи і шар під кіркою, щоб залишилася одна м’якоть помаранчевого кольору. Усередині також зрізаємо шар, що прилягає до насіння, який містить слиз і волокна. М’якоть гарбуза ріжемо на невеликі кубики, розміром не більше 1 см в поперечнику.

3. У сотейнику розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому гарбуз. Зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо шматочки гарбуза під кришкою до м’якості. Воду додавати не треба, гарбуз дасть достатню кількість вологи. Час припускання гарбуза -10-12 хвилин.

4. Коли гарбуз стає м’яким (це можна дізнатися проткнувши його ножем), трохи солимо гарбуз, додаємо мелений коріандр – на кінчику ножа, а також додаємо цукор за смаком.

5. Всі інгредієнти перемішуємо і додаємо промитий рис Арборіо ТМ “Жменька”. Після перемішування обсмажуємо гарбуз і рис на середньому вогні, постійно помішуючи, поки рис не вбере всю вологу і не покриється плівкою олії.

6. Додаємо 0,5 склянки білого сухого вина, перемішуємо. Закриваємо сотейник кришкою і тушкуємо на невеликому вогні до повного поглинання вина рисом. Потім додаємо невеликими порціями овочевий бульйон або киплячу воду. Наступну порцію бульйону додаємо тільки після вбирання попередньої. Зазвичай на 200 грамів рису розходиться до 4 склянок рідини, тому що рис арборіо з високим вмістом крохмалю.

7. Коли рис майже готовий, просто спробуйте його – він повинен бути м’яким з ледь відчутною твердістю в самій середині, посипати різотто тертим пармезаном і перемішати.

8. Готове різотто розкладаємо в тарілки і подаємо до столу.

Смачного!