Говорять експерти

Рис Супер Басматі і Жасмін розкривають аромат стиглого рису

Рис Супер Басмати и Жасмин раскрывают аромат спелого риса

Виявляється, рис, як і коньяк, і пармезан, і шампанське може бути справжнім, але тільки в одному випадку – маючи право називатися “басматі” або “жасмін”. Розкрий свій аромат стиглого рису.

У виноробів є таке поняття як теруар. Воно вбирає в себе унікальне поєднання клімату, типу грунту, особливостей місцевості (рельєф, роза вітрів, наявність водойм, лісових масивів, навколишні флора і фауна). Від усіх цих складових залежить якість врожаю, і, природно, якість майбутнього вина. Так от, для справжнього елітного злаку, яким, поза сумнівом, є ароматні сорти Жасмін і Басматі, теруар не менш важливий, так як дає йому статус не “ординарного”​​, а як мінімум “марочного” ​​або навіть “колекційного” ​​рису. Між іншим, зерна Басматі теж витримують протягом декількох місяців, щоб вони дозріли, набули більш багатий і глибокий смак, а лише потім очищають. Причому, видаляють тільки саму верхню жорстку оболонку, залишаючи зерно цілісним, і зберігаючи всі корисні речовини, якими багатий цей рис, особливо вітамін B.

“Супер-зерна” рису Супер Басматі

Басматі відрізняється дуже низьким вмістом натрію і не містить холестерину. Крім того, цей сорт рису володіє низьким або середнім глікемічним індексом, тому отримана енергія виділяється повільніше, і розподіляється в організмі людини більш розумно і рівномірно. Як мовиться, без будь-яких побічних ефектів.
“Басматі” в перекладі з хінді означає “ароматний”. Насправді аромат цього сорту важко описати і з чимось порівняти. Хіба що, з ароматом сонця, сухого лісу і квітів. А деякі знаходять його горіховим. У будь-якому випадку дуже важливо зберегти його під час приготування. Басматі бажано готувати на пару або під кришкою, причому варити менше, ніж звичайний полірований рис, взявши трохи менше двох частин води на одну частину рису. Цей елітний сорт рису рекомендують використовувати в різних видах плову або просто відварений – для гарніру.

Самозванці і “королі”

Ходять чутки, що в світі культивується близько 10000 сортів басматі. Не вірте! Фахівці стверджують, що є тільки один істинний сорт Басматі або Супер-Басматі, і вирощують його в Індії, у передгір’ях Гімалаїв. Він може бути і білим, і коричневим. Причому, його обсяг становить лише 1% від усього виробленого в цій країні. Всіх інших, які претендують на оригінальну назву, прийнято зараховувати до групи лжебасматі. Представники цієї “касти” бувають найрізноманітніших форм і розмірів: довгі і тонкі, короткі і товсті, великі і круглі як перлові намистини. Але при всіх своїх перевагах, ці рисові зерна не можуть похвалитися багатим вишуканим ароматом, до того ж зерна у них не подовжуються (вони повинні саме подовжуватися, а не потовщуватися) при варінні. І тільки злиття цих двох виняткових якостей в одному рисовому зерні дає йому право представляти знатний рід Супер-Басматі. Правда, визначити справжність рису Басматі так само важко, як і справжність алмазів, але можливо – за особливим ограновуванням зерна.

Зерна Супер-Басматі дуже нагадують за формою меч, який під час приготування витягується в два рази, не менше. Особливо цінний той Басматі, який збирають вручну один раз на рік на північних рівнинах Індії і на полях, зрошуваних водою з гірського талого снігу. Взагалі Басматі вимагає постійної турботи та любові від людини, за що і винагороджує його своїм незвичайним смаком і “характером”.

Рис Жасмін – “Хліб світу”

А в кухні Південно-Східної Азії переважає інший елітний сорт рису – Жасмін. Чому він так називається? Цей рис має неповторний пряний, ніжний аромат, характерний тільки для даного сорту. У цьому природному ароматі одні відзначають молочні нотки, інші – справжній квітковий аромат. Через солодкуватий аромат і зерна, схожі на ніжні пелюстки, його часто і порівнюють з однойменною квіткою. На Сході рис завжди подається в окремій піалі, і займає на столі почесне місце. Вираз же “приємного апетиту” на деяких східних мовах означає “пригощайтеся рисом”. Але саме рис Жасмін удостоївся честі називатися “хлібом світу”. Жасмін був першим сортом, вирощеним спеціально для імператорської сім’ї в королівстві Сіам. Він чудово доповнював улюблені монархами страви з риби. Жасмін любить посуху і засолені грунти, і тому природа визначила ідеальне для нього місце – північносхідній Таїланд. Його культивацію навіть намагалися налагодити в США та інших країнах, але, на жаль, безуспішно.Зерна Жасміну мають видовжену форму і виражений білий колір. Після приготування вони розм’якшуються, але залишаються розсипчастими, набувають сліпучу білизну і ніжний смак. Щоб рис зберіг свій аромат, необхідно підібрати оптимальну кількість води (1 частина рису, 2 частини води) і варити його “​​під кришкою”. І тоді зерна вийдуть м’якими, будуть добре тримати форму, світитися ідеальною білизною та легкістю.

Тонкий смак і аромат рису Жасмін робить його ідеальним для приготування салатів, екзотичних і пряних східних страв, а також десертів.

Як вибрати справжній ароматний рис?

Для того, щоб вибрати рис зі справжнім ароматом, потрібно знати як особливі властивості рису, так і його зовнішній вигляд.

Рис Супер Басматі. Рис Супер Басматі повинен володіти трьома основними характеристиками, які визначають його справжність. Переконатися в цьому можна, спробувавши рис Супер Басматі ТМ “Жменька”. По-перше, цей рис має неповторний природний аромат, по-друге, його тонкі зерна після приготування подовжуються в 2 рази, але при цьому не змінюються в ширину! По-третє, зерна рису Супер Басматі ТМ “Жменька” після приготування завжди виходять розсипчастими і цілими, тому цей рис ідеально підходить для приготування різних видів плову і гарнірів. Тільки одночасна наявність цих трьох характеристик підтверджує, що рис Басматі – справжній!

Рис Жасмін. На відміну від рису Супер Басматі, рис Жасмін після приготування виходить білосніжним з легким пряним ароматом. Після приготування зерна Жасміна завжди стають м’якими, злегка клейкими і бархатистими, зберігаючи при цьому свою форму.

Приготуйте рис Жасмін і рис Супер Басматі ТМ “Жменька” і переконайтеся в їх автентичності самі!