Питання і відповіді стосовно продукції тм Жменька
1. Де можна купити кус-кус в Києві?
Кус-кус ТМ “Жменька” в Києві Ви можете купити у всіх великих супермаркетах міста. Більш детальну інформацію про магазини Вашого міста, де можна купити кус-кус, Ви можете дізнатися в експерта по продукції ТМ “Жменька,
поставивши питання в режимі онлайн >>> Close
2. Де купити цілозерне борошно або борошно грубого помелу?
Якщо вас цікавить магазин у вашому місті, де Ви змогли б купити борошно грубого помелу / цілозерне борошно ТМ “Жменька”, ви можете
задати питання експерту по продукції ТМ “Жменька”. Купити цілозерне борошно ТМ “Жменька” дуже просто, тому що воно представлена в близько тисячі торгових точок України.
Close
3. Спробував Вашу перлову крупу в пакетиках для варки. Можу я побачити тести або висновки експертизи на предмет того, що використання цієї самої упаковки є безпечним?
Вся мікроперфорована плівка, що використовується для фасування круп і рису в пакетики для варки ТМ «Жменька» проходить всілякі дослідження і аналізи на токсичність, скасовуються можливі ризики впливу при різних умовах використання. Перфорована плівка для приготування круп ТМ «Жменька» в гарячій воді відповідає вимогам «Інструкції по санітарно-хімічному дослідженню виробів, виготовлених з полімерних та інших синтетичних матеріалів призначених для контакту з харчовими продуктами», а також чинного санітарного законодавства України. На всю перфоровану плівку, в яку фасується продукція ТМ «Жменька» є висновок санітарно-епідеміологічної експертизи, які підтверджують її безпеку. Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 23.05.2012, № 05.03.02-03/47591 можна подивитися на сайті Нормативно-директивних документів МОЗ України –
http://mozdocs.kiev.uaClose
4. Чи можна змішувати цілозерне борошно ТМ «Жменька» зі звичайним?
Так, дійсно жорнове цілозерне борошно ТМ “Жменька”, як пшеничне, так і житнє, можна змішувати зі звичайним борошном вищого ґатунку, якщо ви любите, щоб корисна випічка була більш ніжною і пишною. Також до жорнового цілозерного борошна ТМ “Жменька” можна додавати глютен, щоб тісто краще підходило.
Close
5. Ми з сім'єю близько півроку тому почали включати в свій раціон органічні продукти харчування. Ми проживаємо в Маріуполі і вибір органічних продуктів в нашому місті слабкий, в основному молочні. Натрапив в інтернеті на інформацію про ваші крупи, чи продаються вони в якихось спеціалізованих магазинах м. Маріуполь?
Дуже приємно, що ви усвідомили для себе, що правильне харчування – це запорука хорошого самопочуття та зовнішнього вигляду. Органічні продукти харчування є фундаментом для правильного харчування. Органічні крупи ТМ «Жменька» представлені по всій території України, у всіх великих торгових мережах. Зокрема, в Маріуполі ви можете придбати органічні крупи ТМ «Жменька» і жорнове цілозерне борошно, виготовлене з органічного зерна, в супермаркетах Сільпо, Білла, Обжора, Велика Кишеня, Фуршет та Метро.
Close
6. Органічна гречка і несмажена однакового кольору. У чому ж між ними різниця або її немає?
Так, дійсно,
несмажена гречана крупа ТМ «Жменька» і
органічна гречка ТМ «Жменька» мають однаковий колір зерен – світло-зелений. Це пов’язано з тим, що як зелена (несмажена) гречана крупа, так і органічна не проходять термічну обробку парою. Завдяки чому у світло-зеленій гречаній крупі, тобто в органічній і несмаженій гречці ТМ «Жменька» вдається зберегти денну норму вітамінів групи В і вітаміну Е. Якщо Ви запитаєте, чому органічна гречана крупа ТМ «Жменька” не пропарюється як звична для нас гречана крупа, то це пов’язано з тим, що органічний спосіб виробництва не передбачає даний технологічний етап у виробництві гречки. Органічна гречана крупа ТМ «Жменька» має гарантію того, що в процесі виробництва і вирощування вона не оброблялася хімікатами, пестицидами і т.д. Відповідно, органічна гречана група не містить залишків пестицидів, важких металів, добрив та ГМО, має більш повноцінний смак і запах натуральної крупи.
Close
7. Підкажіть, будь ласка, як правильно промивати крупу і рис? Просто є побоювання, що при промиванні крупи вимиваються корисні речовини. Чи так це?
Крупу і рис перед приготуванням необхідно ретельно промивати. Не промивають тільки дрібні крупи, наприклад, манну крупу і рис Арборіо. Промивання крупи і рису забезпечує розсипчастість каші і рису. Оскільки в процесі промивання з крупи вимиваються дрібні частинки, що утворилися при терті зерен одне об інше в пачці (навіть поки ви донесете крупу з магазину додому), які можуть надавати каші клейкість і в’язкість. Відповідно, добре промивши крупу, ви підвищите шанси приготувати розсипчасту кашу. Промивання крупи до приготування ніяк не позначиться на її корисних властивостях, а от після приготування крупу і рис промивати
не варто, щоб не вимивати корисні речовини, що виділилися в процесі варіння каші. Правила промивання крупи і рису:
- Для промивання потрібно брати великий об’єм води – в два-три рази більше, ніж крупи (по об’єму)
- Промивати крупу слід 2-3 рази
- Рис, пшоно і перлову крупу спочатку промивають водою, температура якої 40-50°, а останній раз – 60-70°.
- Ячну крупу перед використанням промивають водою, температура якої повинна бути не вище 35-40°.
- Пшоно і рис промивають у холодній воді до тих пір, поки вона не стане прозорою.
Close
8. Чому гірчить хліб?
Хліб, спечений з цілозерного борошна, може гірчити з кількох причин:
- Не дотримані умови зберігання цілозерного борошна (вологість, температура повітря, … не відповідають умовам її зберігання)
- Недостатній час для бродіння тіста. У жорновому цілозерному борошні ТМ “Жменька” збережена практично вся клітковина (висівки) цільних злаків. Цілозерні висівки від природи гіркуваті і містять в’язкі речовини (танін і фенолову кислоту), і якщо тісто не вибродило до кислотності принаймні 7 градусів, гірчинка буде помітною.
- Менше дріжджів, ніж для звичайного борошна. Цілозерне жорнове борошно вимагає в 2-3 рази менше дріжджів, ніж таке ж тісто з білого борошна, тому цілозерний хліб може гірчити від передозування дріжджів.
- Інші інгредієнти. Також можливі причини гіркоти хліба через інші інгредієнти, що входять до складу хліба.
Close
9. Чим ваш відбірний рис відрізняється від вашого довгозернистого рису?
Довгозернистий рис ТМ «Жменька», як і Відбірний, – це за способом обробки: шліфований, а по довжині зерна: довгозернистий рис. Для отримання
Відбірного рису довгий рис піддають ретельному комп’ютерного відбору, просіванню і сортуванню. Відповідно, у Відбірному рисі ТМ «Жменька» кількість ламаних зерняток не перевищує 3%, в той час як Довгозернистий рис характеризується відсотком лому до 10%. Гарніри з Відбірного рису виходять більш розсипчастими і красивими, оскільки, чим більше цілих і рівних зерен в рисі, тим рівномірніше зерна проварюються і не злипаються. Адже коли рис має більше 10% ламаних зерен (середньоринковий відсоток ламаних зерен становить 15-20%), то відварений рис склеюється і злипається за рахунок нерівномірного часу приготування цілих і битих зерен рису (биті зерна рису варяться швидше і встигають розваритися поки відварюються до готовності цілі рисинки). Тому для приготування розсипчастого рису звертайте увагу на цілісність зерен в пачці! І робіть правильний вибір!
Close
10. Хотіла б приготувати більш буденні варіанти суші з меншими витратами, чи можна в такому випадку замінити спеціальний рис для приготування суші звичайним довгим рисом?
Для приготування суші використовується спеціальний сорт рису –
рис для Суші ТМ «Жменька». Цей рис володіє двома основними відмінними властивостями від інших сортів рису: по-перше, зерна рису для суші завжди зберігаю форму, по-друге, дуже добре склеюються між собою. Тому в готових суші або ролах рис не випадає, не розсипається і зберігає потрібну форму, при цьому рис для суші дуже добре поєднується з будь-якими морепродуктами та інгредієнтами суші. Якщо ж ви все-таки вирішили замінити рис для суші іншим більш доступним і популярним рисом, то краще взяти
круглозернистий рис ТМ «Жменька». Круглозернистий сорт рису містить значну частину крохмалю, який, виділяючись в процесі приготування, забезпечує злипання рису. Але при використанні круглозернистого або іншого рису завжди можуть виникнути труднощі із зовнішнім виглядом готового рису і його клейкістю. Тому, якщо ви вирішили робити суші, то пам’ятайте, що рис є однією з основних складових суші і від його смаку і зовнішнього вигляду залежить смак готової страви. Можливо, щоб приготувати «буденний» варіант суші, ви можете розглянути варіації з начинкою, замінивши форель або лосось дешевшою рибою, або включивши до складу більше овочів. Це допоможе значно знизити бюджет цієї страви.
Close
11. Чи справді органічні крупи корисніші звичайних? Чи варто віддавати перевагу їм у своєму раціоні?
Органічні продукти вирощені без застосування хімічних добрив і з використанням бережних аграрних технологій. З цієї причини вони можуть бути корисніше. Якщо цей факт є важливим для вас, то віддайте перевагу органічним крупам.
Close
12. Які каші краще вживати для схуднення?
Для зниження ваги підходять будь-які крупи з невисоким індексом глікемії (нижче 50). Насамперед, перлова, гречана і вівсяні пластівці. Гликемические індекси круп представлені в таблиці:
Назва круп | Глікемічний індекс, ГІ |
перлова крупа | 22 |
вівсяні пластівці | 40 |
гречана каша | 40 |
рис нешліфований | 50 |
ячна крупа | 50 |
рис дикий | 57 |
Close
13. Який з видів рису найбільш корисний для дітей 1 року?
Для дітей до року використовують рис найвищої якості. Також можна використовувати спеціальні зернові каші, призначені для малюків до року. Або ви можете зробити рисову кашу самостійно. Раджу купити сорт Жасмін, або басматті. Попередньо необхідно крупу промити, висушити і обов’язково перемолоти на кавомолці. Пам’ятайте, що каші для малюків готують тільки з перемеленої крупи. Бажаю удачі і приємного апетиту Вашому малюку!
Close
14. Багато людей страждають від надмірної ваги, у мене ж проблема зворотного характеру. Я важила 52-53 кг при зрості 164 см, схудла до 46 кг, і тепер не можу одужати. Які корисні для здоров'я продукти включити в свій раціон, щоб набрати вагу?
Пацієнтам з низькою вагою показана консультація ендокринолога і обстеження щитовидної залози. Відносно харчування, то вам будуть корисні – горіхи, сухофрукти, гарячий шоколад, насіння, халва, вершкове масло, вершки, мед, молочні каші. Всі ці натуральні продукти допомагають набрати вагу. Бажаю удачі!
Close
15. Чи можна вживати кус-кус при панкреатиті? І які крупи ще можна включати в раціон?
При панкреатиті дозволені наступні крупи: вівсяна, гречана, манна (помірно) і рис. Кус-кус можна вживати, але не частіше 1-2 разів на тиждень, тому що кус-кус виготовляють на основі пшеничної крупи, а часте її вживання викликає напругу роботи підшлункової залози.
Close
16. Які крупи є найбільш корисними, без яких круп людина не може прожити (виходячи з мікроелементів і вітамінів). І мій чоловік не їсть крупи ... ніякі крім рису ... як його привчити?
Всі цільні крупи є важливою складовою здорового раціону. Своїм пацієнтам я раджу їсти кашу щодня! Найбільш корисними є гречка, нешліфований рис, пшоно, вівсянка – ці крупи чемпіони по вітамінах, мінеральних речовин і харчовим волокнам. Спробуйте привчити чоловіка до корисних круп Вашим власним прикладом! Бажаю удачі!
Close
17. Я ходжу на аеробіку! Заняття, в основному, у вечірній час. До тренування я не можу повноцінно поїсти, а після тренування, коли потрапляю додому, вже, як кажуть ``не можна``. Підкажіть, будь ласка, легку і поживну вечерю?
Після тренування краще повечеряти їжею, багатою білком – сир, запечена риба, морепродукти або нежирний сир у поєднанні з овочевим салатом. Не переїдайте, цілком достатньо порції вечері об’ємом 200-250 м. Якщо вечеря занадто пізня – краще обмежитися склянкою кефіру, або несолодкого натурального йогурту.
Close
18. Чи не шкідливо для здоров'я вживати в їжу рис або страви з нього на вечерю?
Рис можна вживати на вечерю – більшості людей рисова вечеря не зашкодить. Виняток – особи із зайвою масою тіла, їм страви з рису (втім, як і інші вуглеводи) краще їсти в першій половині дня.
Close
19. Дуже люблю пшеничну крупу. Чи можна її використовувати в якості основи для дієти? Якщо так, то як?
Так, можна. Раджу Вам дотримуватися збалансованого раціону. При цьому пшенична крупа у поєднанні з сезонним овочевим салатом – може служити ідеальним сніданком. Щоб харчування було різноманітним, різні крупи краще чергувати.
Close
20. Підкажіть рецепт ``чарівної`` страви, яку можна буде їсти і худнути :)?
На жаль, такої страви не існує. Дуже важливо в цілому дотримувати баланс раціону і вибирати для свого меню найкорисніші та натуральні продукти. Бажаю удачі!
Close
21. Корисно або шкідливо для організму влаштовувати розвантажувальні дні на гречці і кефірі протягом 6 місяців 1 раз на тиждень? В інші дні харчуватися в звичайному режимі корисними продуктами (каші, дієтичне м'ясо, багато овочів і фруктів, нічого жирного, смаженого і солодкого)?
Так, звісно! У своїй практиці дієтологи нерідко використовують силу гречаних розвантажувальних днів.
Close
22. Після декількох місяців заняття фітнесом BMI (Індекс маси тіла) прийшов у норму - 23,5. Але різко зменшилася м'язова маса ... Як збалансовано харчуватися для набору м'язів?
Ваше харчування було побудовано неправильно. По всій видимості, у вашому раціоні недостатня кількість білка, цинку, магнію і вітамінів групи В. Існують особливі продукти, які містять ці корисні компоненти, і їх вживання сприяє нарощуванню м’язової маси. Ось деякі з них:
- Яйця – в кожному міститься близько п’яти-шести грамів білка, який незамінний для росту м’язів.
- Риба – у 100 г міститься 25 г білка. Також в рибі багато ненасичених жирних кислот омега-3 і вітамін D.
- Горіхи – містять високий відсоток білка. До прикладу, в чверті чашки мигдалевих ядер міститься близько 8 г білка. Крім того, в мигдалі багато мононенасичених жирів і магнію, який бере активну участь у багатьох біохімічних реакціях нашого організму, в тому числі енергетичному метаболізмі і синтезі білка.
- Сир – один з найкращих продуктів для нарощування м’язової маси. У половині чашки знежиреного сиру міститься 14 грамів білка, 80 калорій і всього 2 г жиру.
- Устриці – в 100 г готових устриць міститься майже 20 г білка і 5 г жиру. А цинку більше, ніж в будь-який інший їжі. Цей мінерал, так само, як і магній має важливе значення для синтезу білка.
Close
23. Порадьте, будь ласка, які крупи найкраще вживати дитині при панкреатиті? Дитина дуже любить рис, чи можна їсти рисові каші?
При панкреатиті очищений рис можна вживати, але потрібно віддавати перевагу неочищеному (нешліфованому) або дикому рису. Саме нешліфований рис зберігає в висівковій оболонці величезну кількість вітамінів, мікро-та макроелементів, клітковини. Однак, при панкреатиті дитині краще давати гречану крупу. Гречка містить у своєму складі речовини, які надають позитивний вплив на підшлункову залозу.
Close
24. Сьогодні дуже популярна органічна дієта? Чи доведена ефективність і користь для здоров'я органічного очищення організму?
Клінічних досліджень з цього приводу не території нашої країни не проводилося. Але я впевнена, що органічні продукти більш корисні для нашого організму.
Close
25. Як часто потрібно вживати каші? З яких круп краще складати свій раціон харчування для отримання максимальної користі?
Каша, особливо з цільних злаків – це та страва, яку рекомендують вживати щодня. Особливо хороші каші в якості повноцінного сніданку. Максимальну користь ви зможете отримати з цільних круп. Включайте в своє меню гречку, нешліфований рис, пшоно, вівсянку. Не зациклюйтеся на якійсь одній крупі, для організму буде корисніше чергувати різні каші. Максимальну користь для організму ви отримаєте при поєднанні каш з сезонними овочами і зеленню.
Close
26. У мене 4-а негативна група крові, яка краще дієта мені підійде? Хотілося б скинути 5кг. Мені 23 роки.
Скинути 5 кг нескладно, достатньо харчуватися збалансовано і різноманітно, займатися помірно фізичними навантаженнями. У харчуванні щодня повинні бути присутні такі продукти: сезонні овочі та фрукти, крупи, риба, кисломолочні продукти, якісні рослинні масла, зелень, горіхи. Кілька разів на тиждень включайте в харчування нежирне м’ясо, яйця, бобові. Обмежте або виключіть солодощі, міцний алкоголь, ковбаси, сосиски, солодкі газовані напої. Виключіть майонез та інші магазинні соуси, краще додавайте натуральні спеції і пряні трави. Солити їжу краще морською сіллю, тому що вона містить мінеральні речовини, особливо важливий природний йод, який необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. А від цього органу безпосередньо залежить рівень обмінних процесів в організмі. Відносно дієт по групі крові, то на сьогоднішній день немає підтверджених даних, що доводять їх ефективність.
Close
27. У мене алергічна реакція на всі морепродукти, рибу як морську так і річкову. Які продукти можна їсти, щоб поповнювати запаси йоду в організмі (крім таблеток)?
Найкраще вживати продукти, що містять йод в природному формі. Наприклад. Морську сіль з ламінарією. Вона містить йод у рекомендованому добовому споживанні.
Close
28. При хворобах печінки (перехворів гепатитом B) які крупи краще вживати?
Дуже добре вживати цільнозернові крупи, наприклад, гречану. Гречана каша містить вітаміни і мінеральні речовини, що сприяють відновленню роботи печінки. Також важливе значення має вівсяна крупа (НЕ вівсяні пластівці !!!). Вона не тільки відновлює роботу печінки, а й має імуномодулюючу дію. Аналогічну дію має відвар з вівсяної крупи. При гастриті з підвищеною кислотністю можна і потрібно вживати хліб з цільнозернового борошна, але тільки хліб повинен бути “вчорашнім”. Дуже корисно вживати “вчорашній” цільнозерновий хліб з різними овочами, які не є дратівливими для шлунково-кишкового тракту, або з овочевими стравами: пісний борщ, суп, різні салати.
Close
29. Який вид рису краще взяти, щоб приготувати розсипчастий плов?
Для розсипчастого плову рекомендую взяти пропарений рис. Його зерна завжди тримають форму і залишаються розсипчастими. Крім того, в процесі пропарювання 80% корисних речовин переходить з оболонки в зерно. Тому плов, приготований з пропареного рису, буде соковитим, розсипчастим і корисним.
Close
30. Який горох краще всього використовувати для приготування горохових котлет - колотий або цілий?
На мою думку, для горохових котлет краще використовувати колотий горох. Він швидше розварюється, тому з нього горохові котлети виходять більш ніжними і смачними.
Close
31. Який рис для плову краще взяти круглозернистий або довгозернистий?
Для приготування плову я використовую довгозернистий відбірний сорт рису. Завдяки розсипчастим зернам одного розміру і нейтральному аромату він ідеально підходить для приготування розсипчастого і смачного плову. У круглозернистому рисі підвищена крохмальність і він краще підходить для різотто і в’язких каш.
Close
32. З чим ще можна подавати рисові макарони, крім банальної підливи з м'ясом?
Я рекомендував би вам приготувати фетучіні з рисового борошна (рисову локшину) з овочами. Вам знадобиться:
- Рисова локшина – 1 уп.
- Цибуля порей – 50 г
- Морква – 50 г
- Перець болгарський – 30 г
- Часник -10 г
- Соєвий соус – 15 г
- Олія оливкова -30 г
- Каперси -5 г
- Сир пекаріно – 20 г
Наріжте всі овочі довгою тонкою соломкою, часник тонкими пластинками. У сотейник налийте воду, злегка підсоліть, доведіть до кипіння і закладайте рисову локшину (фетучіні). В цей час у сковорідку налийте оливкову олію, розігрійте її і обсмажте часник, потім лук порей, моркву і болгарський перець, але не більше двох хвилин так, щоб овочі були хрусткими і зберегли свій смак і аромат. Потім перекладіть зварені рисові фетучіні в овочі, додайте каперси, гарненько перемішайте, додаючи воду, в якій варилися фетучіні так, щоб страва була соковитою і апетитною. Викладати у глибоку тарілку, зверху посипати сиром пекоріно. Він надасть вишуканість страві. Смачного! І пам’ятаєте, яке у вас ставлення до продуктів, така страва і вийде. Завжди готуйте із захопленням і любов’ю і це буде фантастика!
Close
33. Є багато рецептів смаженого рису. Який рис найбільш для цього підходить? Підкажіть, будь ласка, найбільш оптимальний рецепт смаженого рису з вашої точки зору!
Для цієї страви можна використовувати пропарений рис. Він прекрасно тримає форму після відварювання і добре вбирає смак інших продуктів, я готую його так: Нам знадобиться:
- Рис пропарений – 200г
- Олія оливкова – 50г
- Вода – 400г
- Цибуля – 100г
- Часник – 20г
- Печериці – 100г
- Базилік – 30г
- Соєвий соус – 20 г
- Петрушка – 10г
- Кріп – 10г
- Сіль за смаком
Приготування смаженого рису:
- У сотейник наливаємо воду, доводимо до кипіння, підсолюємо і засипаємо пропарений рис. Проварюємо протягом 10 хвилин, знімаємо з вогню і відкидаємо на сито, даємо охолонути протягом 4 -5 годин.
- Добре розігріваємо сковорідку, наливаємо оливкову олію, обсмажуємо цибулю, часник, потім гриби до світло-жовтого кольору і засипаємо відварений пропарений рис, прожарюємо і додаємо соєвий соус.
- Знімаємо з вогню і додаємо базилік, петрушку і кріп. Перемішуємо і викладаємо на тарілку.
Не забувайте про те, що готувати необхідно з душею. Смачного!
Close
34. У моєї дитини алергія на яйця, шоколад і горіхи. Могли б Ви підказати рецепт смачної і корисної випічки без перерахованих вище інгредієнтів.
Можна випекти кошики з пісочного тіста з різними фруктовими начинками. Знадобиться 2 склянки борошна, 100 г вершкового масла, 50г сметани. Перетерти борошно з маслом так, щоб не було грудок. Додати сметану і замісити тісто. Залишити його в холодильнику на 1 годину. Взяти формочки і влити в них тісто. Запікати потрібно при температурі 180 градусів – 10 хв. Для начинки можна взяти сир з родзинками або свіжі фрукти або фруктові джеми.
Close
35. Як правильно готувати молочну кашу з рису і гарбуза, щоб рис був м'який та ніжний, але не повністю розварився?
Рекомендую Вам для приготування молочної каші з рису і гарбуза окремо згасити гарбуз з цукром і ваніллю. Окремо відварити рис, знявши з вогню за 5 хвилин до готовності – зерна рису повинні залишитися злегка жорсткими. Після чого в приготований гарбуз додати молоко, довести до кипіння, всипати рис і проварити до готовності. Просто і смачно!
Close
36. Як приготувати розсипчасту гречану кашу?
Гречку,містить велику кількості рослинного білка і дуже корисна і смачна. Є кілька способів приготування розсипчастої гречаної каші, ось один з них:
- Гречка 250 г (1 склянка)
- Вода 500 г (2 склянки)
- Сіль 10 г
- Масло вершкове 30 г
Візьміть гречану крупу ТМ “Жменька”, її немає необхідності перебирати і промивати. У сотейнику або каструлі доведіть воду до кипіння, підсоліть її і висипайте гречку. Доведіть до кипіння, зніміть з вогню і перекладіть в духовку нагріту до температури 80 градусів на 30 хвилин. По закінченню часу приготування вийміть з духовки і покладіть зверху шматочок масла. Гречана каша виходить розсипчаста і ароматна. Смачного і позитивних експериментів!
Close
37. Як зварити кукурудзяну кашу? І які ще страви з кукурудзяної крупи можна приготувати?
Такий рецепт приготування кукурудзяної каші по-італійськи. Виходить дуже смачно і пікантно!
- Крупа кукурудзяна – 100 г
- Олія оливкова – 30 г
- Часник – 10 г
- Сир пармезан – 40 г
- Вода – 50 г
1) У сотейник налийте оливкову олію, обсмажте зубок часнику і зніміть сотейник з вогню. 2) Всипте кукурудзяну крупу і обсмажте протягом 3 хвилин, а потім додайте воду і безперервно помішуйте протягом 5 -7 хвилин. 3) Зніміть кукурудзяну кашу з вогню і залиште під закритою кришкою на 5 хвилин, потім додайте пармезан, перемішайте і подавайте до столу. Коли кукурудзяна крупа розпариться, вона виходить дуже смачною і ароматною. Приємного апетиту і готуйте з бажанням і любов’ю, тоді всі страви будуть чудовими!
Close
38. Купила в магазині рисові макарони, дуже сподобалися. Які страви з рисових макаронних виробів можна готувати, крім звичайних відварних макаронів?
Вам знадобиться на 2 порції:
- рисові макарони – 100 г
- морква – одна не велика
- кабачок – 1 шт.
- перець болгарський – 1 шт.
- часник – 3 зубчики
- 50 г оливкової олії
- 20г вершкового масла
- 20 г соєвого соусу
Всі овочі наріжте соломкою, злегка обсмажте часник на оливковій олії. Потім додайте інші овочі та вершкове масло. Відваріть макарони в киплячій підсоленій воді 5-7 хвилин і додайте в них овочі. Заправте соєвим соусом. Добре перемішайте і викладіть на тарілку. За бажанням можна посипати тертим сиром. Не забувайте, що все, що ви готуєте з прекрасним настроєм, виходить смачніше!
Close
39. Підкажіть, будь ласка, як правильно приготувати крупу, щоб зберегти в ній максимальну кількість корисних речовин?
Все залежить від того, яку крупу Ви виберете. Я намагаюся вибирати мінімально очищені/оброблені крупи. Бажано з наявністю висівковій оболонки, наприклад, дикий і нешліфований рис. Ці крупи я заливаю водою приблизно на 12 годин, потім доводжу до кипіння і варю 5-7 хвилин при закритій кришці. Після приготування даю настоятися. Що стосується рису, я рекомендую його готувати з авокадо, помідорами чи додаванням лимонного соку і оливкової олії. На мою думку, саме ці продукти допомагають більш повно відчути смак і аромат рису. Для цього помідор і авокадо необхідно нарізати дрібними кубиками і змішати з рисом, додати лимонний сік і масло – отримуємо смачну і корисну страву.
Close
40. Будь ласка, якщо можливо, дайте нескладний рецепт хліба з цілозерного борошна.
Якщо потрібен не складний рецепт приготування хліба, то потрібно використовувати дріжджі. Щоб спекти хліб на дріжджах, Вам знадобиться:
- для опари – вода 100 г,
- дріжджі – 10 г, 1 ч.л.
- цукру і щіпка солі 3 ст. л.
- цілозерного борошна.
Розчинити у воді цукор сіль і дріжджі, додати цілозерне борошно. Повинна вийде консистенція густої сметани. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 20 хвилин. Коли дріжджі підійдуть, розтопити 50 г вершкового масла і окремо збити одне яйце. Все змішати з опарою і потроху додати 50 г цілозерне борошно. Вимісити тісто і залишити на одну годину, коли воно підійде, обмесити його. Залишити підходити 30 хв. Сформувати хлібці, викласти їх на деко і дати підійти, поки тісто не збільшиться вдвічі. Нагріти духовку до 180 градусів і випікати 20 -25 хвилин. Хліб з цілозерного борошна виходить не таким м’яким як із білого, але набагато корисніший. Найголовніше в приготуванні хліба – готувати завжди потрібно тільки з прекрасним настроєм і тоді у вас все вийде! Коли опара підійшла, ми потроху додаємо 1,5 склянки цілозерного жорнового борошна, залишивши 0,5 склянки борошна на посипання. До опари додаємо житнє борошно, висівки і льон. Все добре вимішуємо і в кінці вливаємо олію – вимішуємо до тих пір, поки тісто не відставатиме від рук. Ставимо в тепле місце на 1,5 години. Тісто має підійти. Після чого формуємо хлібці – бажано невеликої форми. Залишаємо їх на 30 хвилин, щоб хліб підійшов. Розігріваємо духовку до 180 градусів і випікаємо хліб близько 10-15 хвилин. Коли дістанете хліб з духовки змастіть його підсоленою водою з рослинним маслом – хліб буде блискучим і ароматним.
Close
41. Я нещодавно дізналася, що рис можна готувати не тільки звичайним методом (варити в каструлі), але і запікати в духовці. У чому смакові відмінності рису, якщо готувати його в духовці? Підкажіть, будь ласка, рецепт приготування рису в духовці.
Для приготування рису в духовці найкраще підійде чавунна каструля або каструля з товстими стінками. Вам знадобиться: 1 цибулина, 1 морква, 1 головка часнику, 50 г сухих білих грибів. Всі овочі очистити, дрібно нарізати. Білі гриби промити під проточною водою для того, щоб вимити пісок, а потім залити їх окропом. Обсмажити овочі до світло-золотистого кольору, всипати туди 1 склянку нешліфованого рису і трохи обсмажити разом з овочами. Потім всипати білі грибочки і влити воду, в якій вони були замочені. Долити води, щоб рис був покритий на 1 см. Поставити в духовку випікати при температурі 160 градусів на 30 хвилин. При такому методі приготування рис виходить дуже розсипчастим і соковитим. До того ж, у нешліфованому рисі набагато більше вітамінів! Ця страва може служити відмінним гарніром до м’яса або риби, а також цілком має право бути і головною стравою. Не забувайте про те, що з яким настроєм ви готуєте – така і вийде страва. УДАЧІ!
Close
42. Чи можна використовувати цілозерне борошно для випічки млинців? Якщо так, то підкажіть найбільш оптимальний рецепт приготування млинців на Масляну.
Використовувати цілозерне борошно для випічки млинців можна і потрібно. Млинці з цілозерного борошна вийдуть незвично смачними, корисними, однак не такими еластичними як із білого, і сіруватого кольору. Я готую млинці з цілозерного борошна наступним чином. Візьміть 1 склянку цілозерного борошна, 3 яйця, 100 г молока, 50 г вершків і 1 чайну ложку рослинної олії. Змішайте молоко, вершки і борошно. Добре перемішайте, щоб не було грудочок, і додайте яйця, сіль і цукор за смаком. Дайте постояти 30 хвилин. Випікайте млинці.
Close