Кулебяка – це традиційний закритий пиріг з «богатирською» кількістю начинки, що складається з кількох інгредієнтів. Саме кількість і складність начинки відрізняють кулеб’яку від простих закритих пирогів.
Точного часу народження і даних про походження назви цієї страви не знає ніхто. Тим не менш, це не заважає нам насолоджуватися смачним поєднанням тіста і начинки, придуманим давним-давно десь на території Київської Русі.
До речі, про тісто. Для кулеб’яки найчастіше використовують дріжджове тісто, але іноді і листкове, прісне і здобне. Основне завдання тіста – це бути доповненням до начинки, як лаваш в шаурмі. А в звичайних закритих пирогах тісто грає одну з двох головних ролей (друга – у начинки).
А тепер про начинку. Як вже говорилося вище, її має бути багато і вона повинна бути різна: м’ясо, рис, гречка, риба, цибуля, яйця, гриби, капуста і так далі. Варіанти поєднання повністю залежать від Ваших уподобань! Те ж стосується і кількості шарів начинки, їх може бути від пари-трійки до…
Найчастіше між шарами начинки викладають тоненькі млинці з простого тіста, для того щоб начинка не перемішалася. Однак існують рецепти кулеб’яки і без відділення шарів.
За формою Ваша кулебяка може бути якою завгодно: прямокутною, овальною, округлою і навіть порційною. Верхній шар кулеб’яки можна обмазати цілим яйцем, тільки жовтком, а можна і зробити візерунки із залишків тіста.
Таким чином ми з Вами бачимо, що правил приготування кулеб’яки не так вже й багато.
Кілька класичних варіантів кулеб’яки
які відрізняються не тільки начинкою, але і тістом, і способом приготування:
Кулебяка з рисом і рибою
Цей варіант кулеб’яки чудово поєднує соковиту рибку, білий рис, ароматні кріп і цибулю, а також зварені вкруту яйця. А покроковий рецепт допоможе Вам 100% успішно приготувати традиційну кулеб’яку з начинкою з декількох окремих шарів…
Кулебяка з м’ясом і рисом
Такий варіант кулеб’яки зможе приготувати кожен. Дріжджове тісто + яловичина + круглий рис + цибулина + трохи зусиль = фантастичне частування для всієї родини!
Кулебяка з гречкою, цибулею і червоною рибою
Дуже сміливе і по-царськи смачне поєднання червоної риби, гречаної крупи, цибулі та яйця здатне задовольнити смак навіть самого витонченого гурмана. Як такий шедевр приготувати – читайте нижче
Тепер Ви з легкістю зможете проявляти власну фантазію і готувати найсмачнішу і бажану кулеб’яку для Вашої родини!
Смачного!