Другі страви

Голубці Долма

Долма – це ті ж голубці, тільки у виноградному листі, а не капустяному. Варіантів долми існує дуже багато, адже її готують у багатьох кухнях Євразії. Ми ж пропонуємо Вам найапетитніший з них…

Інгредієнти:
  • Фарш з баранини (можна замінити яловичиною) – 0,5 кг
  • Рис Круглозернистий ТМ «Жменька» – 1 склянка
  • Виноградне листя (мариноване) – 400 г
  • Цибулини – 2 шт.
  • Рослинна олія – 2-3 ст.л.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Зелень петрушки, кропу, м’яти – по кілька гілочок
Для соусу:
  • Натуральний йогурт – 200 г
  • Часник – 1 зубчик

Як приготувати голубці Долма

1. Мариноване виноградне листя ретельно промиваємо, заливаємо окропом і залишаємо на годину. Після цього воду переливаємо в окрему мисочку (вона нам ще знадобиться), а саме листя ще раз промиваємо і обсушуємо паперовим рушником від зайвої вологи.

Порада! Мариноване виноградне листя можна як купити вже готове, так і замаринувати власними руками. Для цього свіже листя потрібно гарненько промити, укласти в скляний посуд, залити розсолом (у розрахунку 1 літр води і 70 г солі на 1 кг листя) і поставити під гніт.

2. Круглозернистий рис ТМ «Жменька» відварюємо до готовності, як вказано на упаковці. Потім охолоджуємо.

3. Цибулю дрібно нарізаємо. Зелень дрібно рубаємо. В мисочці змішуємо баранячий фарш, остиглий рис, подрібнену цибулю і зелень. Додаємо сіль і перець, вимішуємо однорідне тісто.

4. Виноградне листя викладаємо гладкою стороною вниз. По центру кожного листка викладаємо по 1 ст.л. начинки, і звертаємо долму спочатку широкою частиною листка, потім бічними – у формі рулету.

5. Всі рулетики-долму укладаємо на дно товстостінної каструлі в один ряд, зверху поливаємо відкладеним відваром так, щоб рідина ледь покривала голубці. Доводимо до кипіння і тушкуємо під кришкою близько півгодини.

6. Подаємо долму до столу разом з соусом із натурального йогурту і дрібно нарізаного часнику.

Смачного!