Другі страви

Як приготувати банош

Банош – це традиційна Західноукраїнська страва, що являє собою дуже смачну кукурудзяну кашу зі шкварками, бринзою або білими грибами в сметані. Перенесіться на Закарпаття, до гірських річок і покритих лісами високих гір разом з ситним, зігріваючим і дуже корисним баношем…

Інгредієнти:
  • Крупа Кукурудзяна ТМ “Жменька” – 250 г
  • Сметана домашня – 800 мл
  • Вода – 100 г
  • Сіль – за смаком
  • Добавки (на вибір або всі разом):
  • Бринза – 50 г
  • Сало – 50 г
  • Білі гриби – 100 г

Як приготувати банош

1. 3/4 сметани розводимо з водою, заливаємо в каструлю і ставимо на великий вогонь. Солимо за смаком.

2. Як тільки сметана починає кипіти, поступово вводимо в неї кукурудзяну крупу ТМ “Жменька”, постійно помішуючи до загустіння.

Порада! Для приготування баноша краще використовувати дерев’яну ложку

3. Робимо самий маленький вогонь, і розтираємо ложкою кукурудзяну крупу по стінках каструлі, поки на поверхні не з’являться крапельки жиру.

4. Готуємо добавки: сало нарізаємо маленькими кубиками і обсмажуємо на сковороді до появи рум’яної скоринки. Бринзу дрібно нарізаємо. Білі гриби обсмажуємо, поки вони не випустять весь сік, потім заливаємо їх залишком сметани і вимикаємо вогонь (щоб сметана не згорнулася).

5. Банош подаємо до столу, ні в якому разі не перемішуючи інгредієнти: викладаємо в тарілку кукурудзяну кашу, зверху викладаємо добавки.

Порада! Добавки до баношу можна подавати і в окремих піалах

Смачного!