Другі страви

Сирні рисові кульки Аранчіні

У всьому світі діти та дорослі полюбляють смачні рисові кульки Аранчіні. Вони є італійською класичною стравою відомою під назвою аранчіні (Arancino). Зовні вони нагадують соковиті апельсини, звідси і назва – Аранчіні (з італ. аранчіні – «маленькі апельсини»). Вони представляють собою обсмажені або запечені кульки з рису з додаванням всіляких інгредієнтів (сиру, зелені, горошку) та фаршировані сиром, грибами, м’ясним фаршем або зеленню. Спробувавши приготувати таку екзотику, ви станете шанувальником цієї страви назавжди.

Інгредієнти:
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 2 столові ложки вершкового масла
  • 1 середня цибулина,  дрібно нарізана
  • 1 склянка (близько 100 г) дрібно нарізаної шинки
  • 2 склянки рису сорту Жасмин, ТМ «Жменька»
  • 1 стакан сухого білого вина, наприклад, Шардоне
  • 5 склянок гарячого курячого або м’ясного бульйону
  • 1 чайна ложка солі (краще морської солі)
  • 1 стакан замороженого горошку (попередньо розморозити)
  • 1/3 склянки свіжої дрібно нарізаної петрушки
  • 1 стакан тертого сиру пармезан
  • 120-150 г сиру моцарелла, нарізати кубиками розміром 1-2 см

Для панірування / фритюру:

  • 1 склянка борошна
  • 3 великих яйця, збиті виделкою
  • 1,5 склянки панірувальних сухарів
  • олія для фритюру (будь-яка рослинна олія, на ваш смак)

Як приготувати сирні рисові кульки Аранчіні

1. У каструлі з товстим дном та кришкою, яка  щільно закривається,  на середньому вогні розігріти 2 столові ложки рослинної олії та 2 столові ложки вершкового масла. Додати цибулю та пасерувати 4-5 хвилин до м’якого золотистого кольору. Додати дрібно нарізану шинку та готувати ще 2 хвилини поки вона не стане золотистою. Додати рис Жасмин і добре перемішати, щоб кожне зернятко було у маслі.

2. Додати 1 стакан білого вина та тушкувати 2-3 хвилини. Додати 5 склянок гарячого бульйону, 1 чайну ложку солі. Добре перемішати. Накрити кришкою та варити 15-20 хвилин, поки рис не вбере повністю всю рідину. Додати горошок, добре перемішати, накрити кришкою та потримати на вогні ще 2 хвилини. Рис повинен вийти м’яким і ніжним, але не сухим. Викласти рис на деко та остудити.

3. Після того, як рис охолоне, додати в нього 1/3 склянки дрібно нарізаної петрушки та 1 склянку натертого сиру пармезан. Перемішати. Сформувати щільні рисові кульки, вкладаючи в кожен шматочок сиру моцарелла.

4. Всипати в неглибокі окремі ємності, борошно, панірувальні сухарі та в третю влити збиті яйця. Обвалювати кожну кульку поетапно спочатку в борошні, потім у збитому яйці і, на завершення, обкатати кулі в сухарях, поки вони рівномірно ними не покриються. Краще за все підготувати відразу всі рисові кульки до смаження у фритюрі.

5. У глибоку сковороду влити 2-3 см рослинної олії та  підігріти на середньому вогні. Після того як олія розігріється, викладати партіями запаніровані рисові кульки і обсмажувати близько 3 хвилин, повертаючи так, щоб золотими стали всі сторони кульки.

6. Викласти готові сирні аранчіні на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки жтру. Можна подавати до столу та насолоджуватися дивовижно пікантним смаком справжньої італійської їжі.

Сирні рисові кульки Аранчіні готові! Смачного!