Другі страви

Гарбуз фарширований рисом

Якщо фаршировані перці, баклажани і кабачки нікого не здивують, то фарширований гарбуз цілком здатний справити гарне враження про Вашу фантазію і кулінарну майстерність! А в ролі начинки можна сміливо використовувати рис з овочами – вийде смачно і низькокалорійно!

Інгредієнти:
  • Невеликий гарбуз – приблизно 1,5 кг
  • Рис довгозернистий ТМ «Жменька» – 150 г
  • Фіолетова цибулина – 1 шт.
  • Помідор – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Зелень (за смаком) – 1 пучок
  • Вершкове масло – 100 г
  • Мелений коріандр -1 ч.л.
  • Куркума – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Морська сіль – за смаком
  • Оливкова олія – 2-3 ст.л.

Як приготувати гарбуз фарширований рисом

1. Гарбуз гарненько промиваємо під проточною водою і обсушуємо паперовим рушником. Далі в залежності від Ваших уподобань його можна розрізати двома варіантами: або уздовж навпіл, і акуратно вирізати м’якоть з насінням – тоді отримаємо дві половинки, які можна нафарширувати як «човники»; або вирізаємо верхівку, робимо з неї «кришку», а з самого гарбуза вирізаємо насіння з м’якоттю – таким чином ми отримаємо «горщик» з гарбуза.

Порада! Вирізану м’якоть гарбуза можна використовувати як інгредієнт для начинки цієї страви, а можна її використовувати і для іншої страви.

А сам гарбуз можна трохи розм’якшити перед випіканням – залити його окропом і залишити до повного остигання води.

2. Довгозернистий рис ТМ «Жменька» промиваємо, засипаємо в каструлю і заливаємо водою так, щоб рівень води був на 2 см вище рису. Доводимо до кипіння і відварюємо до напівготовності, 10 хвилин. Якщо вся вода не випарувалася, тоді зайву її кількість просто зливаємо, а рис залишаємо остигати.

3. Помідор, цибулю і часник дрібно нарізаємо. У сковороді розігріваємо оливкову олію до появи характерного аромату, потім додаємо цибулю, часник і всі сухі спеції, обсмажуємо на великому вогні 2-3 хвилини. Потім додаємо помідор і частину м’якоті гарбуза (при бажанні). Тушкуємо суміш ще кілька хвилин, потім додаємо напівготовий рис і подрібнену зелень, тушкуємо ще 1-2 хвилини, вимикаємо вогонь і накриваємо сковороду кришкою.

4. Тепер фаршируємо наш гарбуз, попередньо виливши з нього всю воду і обсушивши паперовим рушником. Якщо Ви фаршируєте гарбуз як «горщик» – начинку слід укладати всередину гарбуза вільно, не утрамбовуючи. Інакше рис при випіканні збільшиться, стінки гарбуза можуть попросту не витримати і луснути.

5. Зверху начинку поливаємо невеликою кількістю води (50 мл) і викладаємо вершкове масло. Зовні щільно обмотуємо гарбуз фольгою. Відправляємо його в розігріту до 220 С духовку мінімум на 1 годину (час випікання залежить від розміру гарбуза). Готовність перевіряємо по шкірці – як тільки вона стане м’якою і підрум’яниться, гарбуз готовий.

Смачного!